Beleg van Antwerpen (1789-1790)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Beleg van Antwerpen
Onderdeel van Brabantse Omwenteling
De citadel van Antwerpen
Datum November/december 1789 tot 29 maart 1790
Locatie Antwerpen
Resultaat Patriottische overwinning
Strijdende partijen
Verenigde Nederlandse Staten Habsburgse monarchie
Leiders en commandanten
Onbekend Onbekend
Troepensterkte
Onbekend, waarschijnlijk meer Onbekend, waarschijnlijk minder

Het Beleg van Antwerpen in 1789 tot 1790 was een beleg tijdens de Brabantse Omwenteling tussen het Oostenrijkse leger en het Belgische Patriottenleger.

Context[bewerken | brontekst bewerken]

Op 24 november 1789 stak generaal Jan Andries vander Mersch de grens van de Oostenrijkse Nederlanden over in Hoogstraten. Hierdoor startte de Brabantse Omwenteling. Op de 27ste versloeg Van der Mersch de Oostenrijkse generaal Schröder in Turnhout. In november ging het van kwaad tot erger voor het Oostenrijkse leger. Op 12 december verlieten de Oostenrijkers Brussel; wat overbleef van het Oostenrijkse leger vluchtte naar Luxemburg of de citadel van Antwerpen. In november of december werd de stad ingenomen, maar bleven de Oostenrijkers in de citadel.

Het beleg[bewerken | brontekst bewerken]

Het beleg startte waarschijnlijk in november of december 1789. Terwijl de landvoogden de Oostenrijkse Nederlanden uitvluchten, hielden de Oostenrijkers in de citadel van Antwerpen het langste stand. Ze zorgden ervoor dat een deel van het Patriottenleger bij Antwerpen moesten blijven. Ver van hun collega's en in een slechte conditie capituleerden de Oostenrijkse troepen op 29 maart 1790.

Gevolg[bewerken | brontekst bewerken]

De Oostenrijkers zaten vast in Luxemburg en konden geen effectieve actie nemen tegen het Belgische Patriottenleger. Pas in begin december 1790 zou Von Bender de Verenigde Belgische Staten kunnen heroveren.