Buitenkamp Hirschberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Buitenkamp Hirschberg
Außenlager Hirschberg
Buitenkamp Hirschberg (Duitsland)
Buitenkamp Hirschberg
Ingebruikname mei 1944
Gesloten eind februari 1945
Locatie Hirschberg, tegenwoordig Jelenia Góra Polen
Verantwoordelijk land Vlag van nazi-Duitsland nazi-Duitsland
Coördinaten 50° 54′ NB, 15° 44′ OL
Gevangenen 70-500

Buitenkamp Hirschberg (Duits:Außenlager Hirschberg)[1] was een subkamp van het in Neder-Silezië gesitueerde concentratiekamp Groß-Rosen.

Het kamp[bewerken | brontekst bewerken]

Het kamp werd opgericht in mei 1944 in de stad Hirschberg, tegenwoordig Jelenia Góra in Polen, vijf maanden voor het 3 km verderop gelegen Buitenkamp Bad-Warmbrunn (nu Cieplice Śląskie-Zdrój)[2] met de start van 70 gevangenen, voornamelijk Poolse, Belgische en Nederlandse Joden die uit Auschwitz waren overgeplaatst. Er werd hoofdzakelijk dwangarbeid verricht voor de Schlesische Zellwolle A.G. - Hirschberg im Riesengebirge (productie van synthetische vezels). Begin februari 1945, toen de Sovjettroepen de toenmalige Pools-Duitse grens inmiddels waren overgestoken werden nog ca. 500 gevangenen uit Buitenkamp Bolkenhain aan Buitenkamp Hirschberg toegevoegd.

Sluiting van het kamp[bewerken | brontekst bewerken]

Het kamp werd gebruikt tot eind februari 1945, de (nog) gezonde gevangenen werden geëvacueerd en gedwongen deel te nemen aan een dodenmars naar het station in Liberec (Tsjechië) om vandaar uit met veewagons naar Buchenwald gebracht te worden.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]