Cécile Duflot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Cécile Duflot
Cécile Duflot
Geboren 1 april 1975
Villeneuve-Saint-Georges
Politieke partij Europe Écologie-Les Verts
Ministre de l’Egalité des Territoires et du Logement
Aangetreden 16 mei 2012
Einde termijn 2 april 2014
President François Hollande
Premier Jean-Marc Ayrault
Voorganger Benoist Apparu
Opvolger Sylvia Pinel
partijsecretaris
respectievelijk
les Verts en
Europe Écologie-Les Verts
Aangetreden 16 november 2006
Einde termijn 23 juni 2012
Voorganger Yann Wehrling
Opvolger Pascal Durand
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Cécile Duflot (Villeneuve-Saint-Georges, 1 april 1975) is een Frans politica.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Als oudste dochter van een spoorwegvakbondslid en een docente natuurkunde en scheikunde, groeide ze op in het district Montereau-Fault-Yonne. Ze heeft een master in de geografie, haar vakgebied is planologie. Ze heeft vier kinderen.

Politieke carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Haar eerste activistische inspanningen waren voor de Jeunesse ouvrière chrétienne (Jonge christelijke arbeiders) en de Ligue pour la protection des oiseaux (Liga voor het beschermen van vogels).

Nadat ze in 2001 lid was geworden van de Les Verts, stelde ze zich kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen in haar geboortestad. Ze werd gekozen en kwam in de oppositie terecht. In januari 2005 werd ze woordvoerder voor de partij. In 2006 dong ze mee naar het kandidaatschap van haar partij voor de Franse presidentsverkiezingen van 2007. Met 23,29% van de stemmen werd ze derde na Dominique Voynet en Yves Cochet, waardoor ze niet door ging naar de tweede ronde.

Haar eerste partij Les Verts ging op 13 november 2010 op in Europe Écologie-Les Verts. Totdat ze minister werd, was ze samen met Jean-Luc Bennahmias medepartijsecretaris, medevoorzitter van deze partij. In mei 2012 kondigde ze haar aftreden aan als medepartijsecretaris.

Ze was van juni 2012 tot en met maart 2014 minister van Volkshuisvesting in de beide regeringen onder Jean-Marc Ayrault: I en II. Zij was voor haar partij de enige minister in de regering. Cécile Duflot was ministre de l’Egalité des Territoires et du Logement, minister voor gelijkheid tussen Overzeese gebiedsdelen en voor Volkshuisvesting.

Tijdens de Franse gemeenteraadsverkiezingen in maart 2014 verloren de partijen in de coalitie van Ayrault veel stemmen. Ayrault diende zijn ontslag in als premier. Cécile Duflots partij trad uit de regering terug. Zelf heeft ze niet onmiddellijk een nieuwe functie aangenomen.

Voor de parlementsverkiezingen van juni 2017 was ze opnieuw kandidaat voor de Groenen en kreeg geen kandidaat vanwege de Parti socialiste tegen zich. Niettemin werd ze bij de eerste ronde uitgeschakeld.