Cachiyacuy

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Cachiyacuy contamanensis)
Cachiyacuy
Status: Uitgestorven
Fossiel voorkomen: Midden-Eoceen
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Rodentia (Knaagdieren)
Onderorde:Hystricognathi (Stekelvarkenachtigen)
Parvorde:Caviomorpha (Cavia-achtigen)
Geslacht
Cachiyacuy
Antoine et al., 2012
Typesoort
Cachiyacuy contamanensis
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Cachiyacuy[1][2] is een geslacht van uitgestorven knaagdieren uit de groep van de cavia-achtigen die tijdens het Midden-Eoceen in Zuid-Amerika leefden.

Fossiele vondsten[bewerken | brontekst bewerken]

Fossiele tanden en kiezen van Cachiyacuy zijn gevonden bij Contamana in oostelijk Peru in afzettingen langs de Río Ucayali, een grote zijtak van de Amazonerivier. De vondsten zijn ongeveer 41 miljoen jaar oud en dateren uit de South American Land Mammal Age Divisaderan. Er zijn twee soorten: de typesoort C. contamanensis en de C. kummeli. Analyse van pollen laat zien dat het leefgebied van Cachiyacuy bestond uit tropisch regenwoud. Samen met de andere knaagdieren uit Contamana - Canaanimys, Eobranisamys en Eospina - is Cachiyacuy het oudst bekende Zuid-Amerikaanse knaagdier. Ze deelden hun leefgebied met onder meer schildpadden, krokodillen, buideldierachtigen, gordeldieren, vleermuizen en diverse vormen Zuid-Amerikaanse hoefdieren.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Op basis van het gebit wordt het gewicht van Cachiyacuy kummeli geschat op dertig tot veertig gram, waarmee het een formaat vergelijkbaar met hedendaagse woelmuizen had. C. contamanensis was met een geschat gewicht van tachtig tot honderdtwintig gram zo groot als een relmuis. Het gebit wijst er op dat Cachiyacuy zich voedde met zachte zaden en planten.

Verwantschap[bewerken | brontekst bewerken]

Cachiyacuy is de stamvorm binnen de Caviomorpha. De bouw van de tanden komt sterk overeen met die van de oudste Afrikaanse stekelvarkenachtigen en dit ondersteunt de algemeen geaccepteerde hypothese dat de Zuid-Amerikaanse knaagdieren hun oorsprong in Afrika hadden. De knaagdieren bereikten het continent in het Midden-Eoceen vermoedelijk op drijfhout over de Atlantische Oceaan, die destijds minder breed was dan tegenwoordig.