Camille Jenatzy

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jenatzy was zo bekend dat hij op een poster van Robert Bosch terechtkwam
Camille Jenatzy met La Jamais Contente
Jenatzy in de winnende Mercedes tijdens de Gordon Bennett Cup

Camille Jenatzy (Schaarbeek, 4 november 1868Habay-la-Neuve, 7 december 1913) was een Belgische autocoureur, vooral bekend doordat hij drie keer het Wereldsnelheidsrecord op land verbrak.

Jenatzy werd geboren als zoon van Constant Jenatzy, een industrieel van Hongaarse afkomst die zich bezighield met fabricage van rubberproducten, met name banden. Jenatzy behaalde zijn ingenieursdiploma en vertrok naar Parijs. Hij was geïnteresseerd in elektrische aandrijving en begon een bedrijf dat elektrische taxi's produceerde. Toen hij hoorde dat het tijdschrift La France Automobile coureurs uitdaagde het wereldsnelheidsrecord te verbeteren, dacht hij dat dit mooie reclame voor zijn bedrijf zou kunnen zijn. Het record stond op dat moment op naam van wielrenner Albert Champion die een kilometer had afgelegd in 66 seconden.

Op 17 januari 1899 wist Jenatzy op het Parc d'Agricole van Achères een snelheid van ongeveer 66,6 km/u over de vliegende kilometer te behalen. Diezelfde dag verbrak Gaston de Chasseloup-Laubat dit record, maar op 27 januari pakte Jenatzy het record terug, toen hij 80,35 km/u behaalde. Ook dit record werd verbroken door De Chasseloup-Laubat, maar Jenatzy behaalde zijn derde en laatste record op 29 april van hetzelfde jaar, met een snelheid van 105,88 km/u. De Chasseloup-Laubat gaf verdere pogingen op.

Jenatzy's auto, die La Jamais Contente (De Nooit Tevreden) heette, was elektrisch aangedreven en was het eerste voertuig ter wereld dat sneller ging dan 100 km/u.

Daarnaast zou de rode duivel (verwijzend naar zijn vuurrode baard) met een 60 pk Mercedes de "landencup" Gordon Bennett Cup winnen in Athy, Ierland in 1903.[1] In 1904 werd hij tweede, maar werd bijna geraakt door een aanstormende trein.

Hierna was zijn snelheid en durf een beetje verdwenen, maar in 1909 haalt hij in Oostende met een Mercedes een snelheid van meer dan 200 km/u.

Jenatzy kwam op 45-jarige leeftijd om het leven door een jachtongeluk. Zijn vriend Alfred Madoux, directeur van de krant l'Etoile Belge, vuurde op een reebok, maar trof Jenatzy in zijn dijbeen met een kogel met explosieve lading. Jenatzy werd per auto naar de dichtstbijzijnde arts gebracht, maar stierf onderweg.[2] Het bericht van zijn overlijden haalde zelfs The New York Times.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Florida automobile races, The New York Times, 6 december 1903
  2. JENATZY SHOT DEAD. Famous Belgian "Red Devil" Auto Racer Killed in Hunting Accident., The New York Times, 9 december 1913