Canterbury (Verenigd Koninkrijk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Canterbury
Plaats in Engeland Vlag van Engeland
Wapen
Canterbury (Kent)
Canterbury
Situering
Graafschap Kent
District City of Canterbury
Coördinaten 51° 17' NB, 1° 4' OL
Algemeen
Inwoners 43.431 (2011)
Overig
Postcode(s) CT1, CT2
Netnummer(s) 01227
Website canterbury.gov.uk
Foto's
Kathedraal van Canterbury
Kathedraal van Canterbury
Portaal  Portaalicoon   Verenigd Koninkrijk

Canterbury (Nederlands, verouderd: Kantelberg), met de officiële titel van city, is een district in het shire-graafschap (non-metropolitan county OF county) Kent in het zuidoosten van Engeland. Het is de zetel van de aartsbisschop van Canterbury, de primaat van de Anglicaanse Kerk. De stad ligt aan de rivier de Stour en heeft ca. 44.000 inwoners. Het is een regionaal centrum met enige industrie (metaalverwerking, lederindustrie, drukkerijen), maar de toeristische functie is het belangrijkst.

De aantrekkingskracht van Canterbury ligt in het middeleeuwse karakter van de binnenstad en vooral in de kathedraal. Hier liggen koning Hendrik IV en Eduard (de Zwarte Prins, zoon van koning Eduard III) begraven. Het bekendst is de kathedraal echter vanwege de moord op Thomas Becket in 1170. Door deze gebeurtenis werd Canterbury een pelgrimsoord, dat Geoffrey Chaucer inspireerde tot zijn meesterwerk, de Canterbury Tales. De stad had ook banden met de familie van Thomas More en was de geboorteplaats van toneelschrijver Christopher Marlowe.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte de stad zwaar beschadigd door bombardementen. Veel oude gebouwen staan nog overeind of zijn hersteld en nieuwbouw in het oude deel van de stad is aan strenge regels gebonden.

Canterbury is ook een studentenstad. Er zijn drie instellingen voor hoger onderwijs, waaronder de University of Kent.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De oudste nederzetting was van de Keltische stam de Cantiaci. Toen de Romeinen in de 1e eeuw n.Chr. het gebied bezetten, werd de nederzetting herbouwd als een Romeinse stad en kreeg ze de naam Durovernum Cantiacorum. Eind 3e eeuw werden de stadsmuren gebouwd. Met het vertrek van de Romeinse legers in 410 verviel de stad en werd zij waarschijnlijk verlaten. Pas 100 jaar later vestigden zich Angelen, Saksen en Juten binnen de oude stadsmuren. In 597 koos Augustinus van Canterbury de plaats uit voor het vestigen van zijn bisschopszetel.

In 1178 en in 1276 vonden in Canterbury grote stadsbranden plaats.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Canterbury was één keer aankomstplaats van een etappe in de wielerwedstrijd Tour de France. In 2007 won Australiër Robbie McEwen er de etappe.

Werelderfgoed in Canterbury[bewerken | brontekst bewerken]

Bekende inwoners van Canterbury[bewerken | brontekst bewerken]

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Overleden[bewerken | brontekst bewerken]

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Canterbury van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.