Cenci

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Cenci
Portret Beatrice Cenci door Edouard Girardet
Etniciteit Italiaans
Verspreiding Regola, Rome, Lazio
Informatie
Leden Beatrice Cenci (1577-1599), Francesco Cenci (vader), Antonina Cenci (oudste zus), Giacomo Cenci (broer), Bernardo (halfbroer), Ersilia Santacroce (moeder), Lucrezia Petroni (Francesco's 2e vrouw)
Cenci

Het Italiaanse geslacht van de Cenci bracht een aantal prominente bestuurders. Een berucht zedenschandaal, de vrouw en kinderen van een Cenci brachten hun vader om vanwege aanhoudend seksueel misbruik en mishandeling van zijn kinderen, en werden door de Paus Clemens VIII tot de doodstraf veroordeeld, diende als inspiratie voor een aantal schrijvers.

Telg[bewerken | brontekst bewerken]

  • Beatrice Cenci (1577-11 september 1599) bracht in 1599 samen met haar minnaar en met medewerking van haar broers en stiefmoeder haar vader Fransesco Cenci om het leven.

Beatrice en haar kinderen brachten te hunner verdediging in dat zij Beatrices eer hadden willen redden. De Romeinen namen het voor de kinderen en weduwe van Cenci op maar de paus was genadeloos en de drie oudste Cenci werden op de brug voor de Engelenburcht geëxecuteerd. Bernardo werd gespaard. Volgens Romeins volksgeloof spookt de in de kerk van San Pietro in Montorio begraven Beatrice ieder jaar op 11 september met haar hoofd onder haar arm op de brug.

In de literatuur zijn de worsteling met incest en geweld door de kinderen, de zachtmoedige en mooie Beatrice en het dilemma van de paus die moet kiezen tussen de rechtvaardiging van zelfverdediging tegen het tirannieke vaderlijke - en dus ook het pauselijke gezag - en het verdedigen van dat gezag een dankbaar onderwerp voor kunstenaars.

Beeld van Harriet Goodhue Hosmer, 1857

Cenci in literatuur en kunst[bewerken | brontekst bewerken]

Piazza Cenci, Rome. Foto Paolo Monti, 1979

Beatrice Cenci en haar familie zijn in de kunsten op velerlei wijze vereeuwigd;

Cenci in de Film[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie House of Cenci van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.