Christian Scaroni

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Christian Scaroni
Scaroni in 2019
Persoonlijke informatie
Geboortedatum 16 oktober 1997
Geboorteplaats Brescia, Italië
Lengte 175 cm
Sportieve informatie
Huidige ploeg Astana Qazaqstan Team
Discipline(s) Wegwielrennen
Ploegen
2017
2019
2020–2022
2022–
Sangemini-MG.Kvis
Groupama-FDJ DT
Gazprom-RusVelo
Astana Qazaqstan
Portaal  Portaalicoon   Wielersport

Christian Scaroni (Brescia, 16 oktober 1997) is een Italiaans wielrenner die anno 2023 rijdt voor Astana Qazaqstan Team.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

In 2015 won Scaroni de nationale wegtitel bij de junioren, voor Simone Bevilacqua en Edoardo Faresin. Als belofte behaalde hij podiumplaatsen in onder meer de Ronde van Belvedere en de Toscana-Terra di Ciclismo en werd hij vierde in het door Marc Hirschi gewonnen Europese kampioenschap op de weg. In 2019 maakte hij deel uit van de beloftenformatie van Groupama-FDJ. Namens die ploeg won hij onder meer het bergklassement in de Ronde van Normandië en het jongerenklassement in de Ronde van de Jura. In de Ronde van Italië voor beloften eindigde hij driemaal in de top tien van een etappe en werd hij dertiende in het eindklassement, op bijna zeventien minuten van winnaar Andrés Ardila.

In 2020 werd Scaroni prof bij Gazprom-RusVelo. Bij zijn debuut voor de ploeg eindigde hij op plek 28 in de Trofeo Serra de Tramuntana. Later dat jaar maakte hij zijn debuut in de World Tour door te starten in de UAE Tour. In twee van de vijf etappes trok Scaroni ten aanval. In de vijfde etappe won hij de tussensprint in Green Mubazzarah. In zijn tweede seizoen bij de ploeg won hij het bergklassement in de Ronde van Sicilië door in de laatste etappe als eerste boven te komen op de Portella Mandrazzi en zo Alejandro Valverde en Ben King voor te blijven in de eindrangschikking. In het najaar werd Scaroni onder meer dertiende in de Ronde van Emilia en tiende in de eerste editie van de Veneto Classic.

Het seizoen 2022 begon voor Scaroni in Valencia, waar hij deelnam aan de Ronde van Valencia. Nadat de UCI naar aanleiding van de Russische invasie van Oekraïne de licentie van Gazprom-RusVelo introk, zat Scaroni per 1 maart van dat jaar zonder ploeg. Namens een Italiaanse nationale selectie nam hij wel deel aan onder andere de Wielerweek van Coppi en Bartali en de Adriatica Ionica Race. In die laatste wedstrijd won hij zowel de eerste als de laatste etappe en eindigde hij, met een voorsprong van veertien punten op zowel Riccardo Lucca als Alessandro Fancellu, bovenaan het puntenklassement. Na een negende plaats op het nationale kampioenschap op de weg tekende Scaroni per eind juli van dat jaar een contract bij Astana Qazaqstan. Zijn debuut voor die ploeg maakte hij een paar dagen later in de Ronde van Polen, waarin een zesde plek in de vierde etappe zijn beste klassering was.

Overwinningen[bewerken | brontekst bewerken]

2015
Italiaans kampioen op de weg, Junioren
2019
Bergklassement Ronde van Normandië
Jongerenklassement Ronde van de Jura
2021
Bergklassement Ronde van Sicilië
2022
1e en 5e etappe Adriatica Ionica Race
Puntenklassement Adriatica Ionica Race

Resultaten in voornaamste wedstrijden[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Ronde van
Italië
Ronde van
Frankrijk
Ronde van
Spanje
2022
2023 58e  
2024
Jaar Milaan-San Remo Amstel Gold Race Luik-Bast.‑Luik Ronde van Lombardije Waalse Pijl
2022 opgave
2023 opgave 87e 69e 126e
2024 36e 32e 53e opgave

Ploegen[bewerken | brontekst bewerken]