Cittadella

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Cittadella (PD))
Cittadella
Stad in Italië Vlag van Italië
Wapen van gemeente
Cittadella (Italië)
Cittadella
Situering
Regio Veneto
Provincie Padua
Coördinaten 45° 39′ NB, 11° 47′ OL
Algemeen
Oppervlakte 36 km²
Inwoners
(1 januari 2023)
20.023[1]
(520 inw./km²)
Hoogte 48 m
Overig
Aangrenzende gemeenten Carmignano di Brenta, Fontaniva, Galliera Veneta, Pozzoleone, Rossano Veneto, San Giorgio in Bosco, Tezze sul Brenta, Tombolo
Beschermheilige San Donato
ISTAT-code 028032
Portaal  Portaalicoon   Italië

Cittadella is een stad in de Italiaanse regio Veneto en behoort tot de provincie Padua.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Deze plaats nabij de river de Brenta werd al in de Bronstijd bewoond. Gedurende de Romeinse tijd was het een agrarische nederzetting aan de belangrijke weg Via Postumia, die Genua met Aquileia verbond.

De stad kwam pas echt tot bloei in de middeleeuwen. In de 12e en 13e eeuw voerde Padua een agressief beleid om het grondgebied te vergroten en kwam hierdoor in conflict met Treviso en Vicenza. Bij de Brenta werd strijd geleverd en de opkomst van Cittadella is hiermee nauw verbonden. In 1220 werd Cittadella voorzien van een robuuste cirkelvormige stadsmuur, toen nog van hout en later herbouwd in steen, die de stad heden ten dage nog omringt. De stadsmuur heeft een lengte van 1461 meter, is 12 meter hoog en telt 32 torens. De huidige muren zijn ruim twee meter dik en de hele stadsmuur is omgeven door een natte gracht. Er lagen ophaalbruggen voor de poorten, maar deze zijn allemaal vervangen door vaste bruggen van steen.

In 1406 werd Cittadella deel van de Republiek Venetië en dit bleef zo tot 1797. In een militaire campagne viel de plaats in dat laatste jaar in handen van het Franse leger onder leiding van Napoleon Bonaparte. Tijdens het Congres van Wenen in 1815 werd de stad toegewezen aan Oostenrijk en dit bleef zo tot 1866. Na de Risorgimento behoort het tot Italië en maakt onderdeel uit van de provincie Padua.

Het historisch centrum is toegankelijk via vier stadspoorten. De poortnamen duiden op de wegen naar de naburige steden en zijn met de wijzers van de klok mee, Bassano in het noorden, Treviso, Padua en Vizenza. In het centrum ligt het Piazza Pierobon. Hier staat ook de belangrijkste kerk van Cittadella, de Prosdocimo e Donato uit de 16de eeuw.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

  • Stadsmuur
  • Palazzo Pretorio, voormalige huis van de gouverneur en verbouwd tot museum
  • Klooster San Francesco
  • Duomo di Cittadella, in 1774 besloot het stadsbestuur om de 13e-eeuwse kerk in het centrum af te breken en er een nieuwe en grotere kerk te bouwen. De bouw van de kathedraal duurde ruim 50 jaar van 1774 tot 1826.
  • Teatro Sociale, ontworpen door Giacomo Bauto in 1817.

Transport[bewerken | brontekst bewerken]

Cittadella is een belangrijk spoorknooppunt, bij de stad komen de lijnen uit de richtingen Vicenza, Padua, Bassano del Grappa en Treviso samen.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

AS Cittadella is de professionele voetbalploeg van Cittadella en speelt in het Stadio Pier Cesare Tombolato.

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Cittadella op Wikimedia Commons.