IJslandse slanke noordhoren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Colus islandicus)
IJslandse slanke noordhoren
IJslandse slanke noordhoren
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Mollusca (Weekdieren)
Klasse:Gastropoda (Slakken)
Clade:Neogastropoda
Familie:Buccinidae
Geslacht:Colus
Soort
Colus islandicus
(Mohr, 1786)
Originele combinatie
Murex islandicus
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
(en) World Register of Marine Species
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De IJslandse slanke noordhoren (Colus islandicus) is een slakkensoort uit de familie van de Buccinidae.[1] De wetenschappelijke naam van de soort werd in 1786 voor het eerst geldig gepubliceerd door Nikolaj Mohr.[2]

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De IJslandse slanke noordhoren is een zoutwater huisjesslak, die tot 15 cm groot kan worden. De schelp vertoont grote gelijkenis met die van gewone slanke noordhoren (Colus gracilis), maar is tot tweemaal zo groot (150 x 50 mm tegenover 70 x 28 mm).[3] Het heeft een crème tot witte, dunschalige maar vrij stevige horen met 8-9 matig gebolde windingen. De soort is een aaseter die leeft op zand- of slibbodems in tot circa 2.000 meter diep water.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

De IJslandse slanke noordhoren is circumpolair; het verspreidingsgebied loopt van Spitsbergen en Noord-Scandinavië tot Schotland en de noordelijke Noordzee, alsmede westwaarts via Groenland tot Noord-Canada en New York. De soort wordt zelden zuidelijker aangetroffen dan het Kattegat.[4] In de zuidelijke wateren, alsmede op de Noordzeestranden, zijn fossiele schelpen te vinden.