David Mabuza

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
David Mabuza
Mabuza in 2019
Geboren 25 augustus 1960
Brondal bij Nelspruit
Politieke partij ANC
Vicepresident van Zuid-Afrika
Aangetreden 27 februari 2018
Einde termijn 28 februari 2023
President Cyril Ramaphosa
Voorganger Cyril Ramaphosa
Opvolger Paul Mashatile
Portaal  Portaalicoon   Politiek

David Dabede Mabuza (Brondal bij Nelspruit, 25 augustus 1960) is een Zuid-Afrikaans politicus voor het Afrikaans Nationaal Congres. Tussen 2018 en 2023 was hij de vicepresident van Zuid-Afrika onder president Cyril Ramaphosa. Hij zetelde in die functie in de kabinetten Ramaphosa I en II.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

David Mabuza studeerde letteren aan de Universiteit van Zuid-Afrika en was vanaf het midden van de jaren tachtig werkzaam als docent. Na de afschaffing van de apartheid werd hij in 1994 lid van de Provinciale Wetgevende Macht van Mpumalanga, waarin hij bijna 24 jaar zitting zou hebben.

In 2008 werd Mabuza benoemd tot voorzitter van het ANC in de provincie Mpumalanga. Hij leidde zijn partij naar een overwinning bij de verkiezingen van 2009 en werd aansluitend premier van de provincie. In 2014 werd hij herkozen, waarna hij het premierschap nog tot 2018 bekleedde.

Tijdens het landelijke ANC-congres van december 2017 werd Mabuza, ten koste van Lindiwe Sisulu, verkozen tot vicevoorzitter van de partij. Hij diende in deze positie onder partijleider Cyril Ramaphosa. Toen Ramaphosa in februari 2018 president van Zuid-Afrika werd, droeg hij Mabuza voor als vicepresident van het land. Mabuza werd tegelijk ook lid van de Nationale Vergadering. Na de Zuid-Afrikaanse parlementsverkiezingen van 2019 werd hij als vicepresident herbenoemd.

In december 2022 streed Mabuza op het partijcongres van het ANC mee voor het landelijke partijleiderschap, maar zijn campagne kreeg niet genoeg steun en Ramaphosa werd herkozen. Mabuza weigerde zich nogmaals kandidaat te stellen voor het vicevoorzitterschap en werd in die functie opgevolgd door Paul Mashatile. In lijn met deze ontwikkeling trad Mabuza in februari 2023 af als vicepresident van Zuid-Afrika om ook in deze functie plaats te maken voor Mashatile.