De Nederlandse Opera

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Nederlandse Opera is een Nederlands operagezelschap, gevestigd in het Muziektheater te Amsterdam.

Geschiedenis[bewerken]

Na de Tweede Wereldoorlog wordt de Opera opgericht, een repertoiregezelschap met een vast ensemble. Het gezelschap gaat op tournee door het hele land met het accent op Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. In 1964 krijgt de Opera de naam De Nederlandse Opera Stichting. Tevens verandert de aard van het gezelschap: het wordt een stagionegezelschap: voor iedere productie worden andere solisten en een ander artistiek team aangetrokken. In 1986 vindt een grote verhuizing plaats: de thuisbasis, de Stadsschouwburg Amsterdam, wordt ingeruild voor het nieuwe theater aan de Amstel, het Muziektheater. Vanaf dat moment heet het gezelschap De Nederlandse Opera (DNO) en is het een van de vaste bespelers van het Muziektheater, naast Het Nationale Ballet.

Huidige situatie[bewerken]

Sinds 1988 is Pierre Audi (1957) de artistiek directeur van het gezelschap. Truze Lodder is vanaf 1987 de zakelijk directeur. In totaal werken ongeveer honderd mensen in vaste dienst bij De Nederlandse Opera, zo heeft DNO een eigen koor dat bestaat uit circa zestig leden. De andere medewerkers zijn werkzaam op de diverse afdelingen, zoals Dramaturgie, Artistieke Zaken, Communicatie en Planning. Decors, kostuums, pruiken, rekwisieten worden in de eigen ateliers ontworpen en gemaakt. Deze bevinden zich in het Muziektheater en in het decorcentrum in Amsterdam-Zuidoost. Bij de ateliers en bij andere afdelingen van de Technische Organisatie Muziektheater, zoals de toneeldienst, belichting en bij de voorstellingsleiding werken in totaal circa 250 mensen. DNO produceert per jaar gemiddeld elf producties. De meeste voorstellingen worden gegeven in het Muziektheater Amsterdam: regelmatig zijn opera's te zien in de Stadsschouwburg Amsterdam, Koninklijk Theater Carré, op het terrein van de Westergasfabriek en in het Muziekgebouw aan 't IJ. Over het algemeen is het bezettingspercentage van de voorstellingen bijna 100%. Vaak staat per seizoen een operaproductie geprogrammeerd in coproductie met het Holland Festival.

Chef-dirigent[bewerken]

Marc Albrecht is vanaf seizoen 2011-2012 de nieuwe chef-dirigent bij De Nederlandse Opera en het Nederlands Philharmonisch Orkest | Nederlands Kamerorkest. Albrecht volgt hiermee Ingo Metzmacher op. De Nederlandse Opera was sinds het vertrek van Metzmacher in 2008 zonder vast muzikaal leider. Albrecht is met ingang van het seizoen 2011-2012 de nieuwe chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest, een dubbelrol die ook zijn voorganger Haenchen vervulde tussen 1986 en 1999.

Lunchconcerten[bewerken]

Wekelijks verzorgt De Nederlandse Opera zeer goed bezochte lunchconcerten in de Boekmanzaal van het stadhuis (samenwerking met de Gemeente Amsterdam). Op het repertoire staat vocale en instrumentale muziek in kleine bezetting. Deze concerten vinden plaats elke dinsdagmiddag van 12.30 uur tot 13.00 uur en zijn gratis toegankelijk.

Educatie en participatie[bewerken]

Door de verschillende activiteiten binnen en buiten het Muziektheater Amsterdam en door diverse educatieve projecten streeft DNO ernaar een diversiteit aan publieksgroepen te bereiken. De verschillende inspanningen zijn erop gericht zo veel mogelijk mensen, waaronder ook veel jongeren, kennis te laten maken met het fenomeen 'opera' en de mogelijkheid te bieden opera´s van DNO te bezoeken.

Gastprogrammering[bewerken]

Regelmatig tonen buitenlandse operahuizen en festivals belangstelling voor DNO-producties. Zo was De Nederlandse Opera de afgelopen jaren te gast in de Brooklyn Academy of Music en op het Lincoln Center Festival in New York, op het Adelaide Festival in Australië, alsmede op de Salzburger Festspiele, in Luxemburg, Tokio en Valencia.

Bronnen, noten en/of referenties