Delftsche Zwervers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De Delftsche Zwervers na een maaltijd op donderdagavond; uitbuiken en napraten op de steiger voor de toren
Blauw-Zwarte Groepsdas
Overzicht van het kinderkamp, de kinderen zijn even het bos in en de keuken bakt pannenkoeken

Studentenstam De Delftsche Zwervers is een kleine studentenvereniging in Delft die wekelijks op donderdagavond bijeenkomt in de achterste toren van het monumentale Delftse Kruithuis (gebouwd 1660 door Pieter Post). De vereniging kent een open karakter en heeft geen ontgroening, verplichte introductietijd of een uiterste aanmelddatum.

Ontstaansgeschiedenis[bewerken]

Op 11 oktober 1920 ontstond de Delftsche Zwervers als een voortrekkersstam voor studenten. Hiermee volgde de vereniging de (Delftsche) Studentenclub voor Oud-Padvinders op, die op 8 november 1915 was opgericht, hierdoor is de Delftsche Zwervers waarschijnlijk de oudste studentenstam ter wereld. Tot het eind van de jaren '60 was de vereniging diep geworteld in Scouting, maar was altijd erg kritisch ten opzichte van de overkoepelende organisatie. Daarna veranderde de groep meer en meer in een studentenvereniging, maar de vereniging heeft nog steeds banden met Scouting.

De naam is een vroege vertaling van het Engelse woord 'rover' dat later officieel vertaald is als voortrekker.

Activiteiten[bewerken]

Ieder lid organiseert af en toe een avondprogramma. Daardoor zijn de activiteiten erg uiteenlopend: ledlampjes solderen, vuurspuwen, bier/thee proeven, speurtochten, beeldhouwen enzovoorts. Verder gaan leden vaak een weekend of langer er op uit, bijvoorbeeld klussen op het Scoutingterrein Ada's Hoeve of, liefst in de winter, wandelen en wildkamperen in de Ardennen.

Een vast terugkerende activiteit is de organisatie van de jaarlijkse kinderkampen op het Scoutingterrein Gilwell Ada's Hoeve in Ommen. Sinds hun oprichting proberen de Delftsche Zwervers iets voor de maatschappij te betekenen door activiteiten te organiseren voor kinderen die in de maatschappij een beetje buiten de boot (dreigen te) vallen. Vanaf 1922 doen zij dit door twee weken met de kinderen te gaan kamperen. Werden de kinderkampen vroeger georganiseerd voor kinderen uit een kindertehuis (de Martha Stichting) uit Alphen aan den Rijn, tegenwoordig zijn het schoolkampen voor SBO-scholen uit de regio.

Externe link[bewerken]