Delftsche Zwervers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geplaatst:
27-01-2015

Genomineerd   Deze pagina is genomineerd voor verwijdering

Ten minste een van de mensen die meewerken aan Wikipedia, vindt dat deze pagina in deze vorm niet binnen de Wikipedia-encyclopedie past. De pagina is daarom aangedragen op de beoordelingslijst.

De reden die hiervoor is opgegeven, luidt: NE

Na plaatsing op de beoordelingslijst blijft dit artikel twee weken staan, zodat eventuele bezwaren ingebracht kunnen worden. Als je het artikel zodanig kunt verbeteren dat daarmee de redenen voor verwijdering komen te vervallen, aarzel dan vooral niet en verbeter het! Vergeet niet om dit op de genoemde lijst te vermelden.

Pas als het artikel dusdanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past, kan deze melding verwijderd worden. Geef dit aan op de lijst door het toevoegen van de reden. (/)

De Delftsche Zwervers na een maaltijd op donderdagavond; uitbuiken en napraten op de steiger voor de toren
Blauw-Zwarte Groepsdas
Overzicht van het kinderkamp, de kinderen zijn even het bos in en de keuken bakt pannenkoeken

Studentenstam De Delftsche Zwervers is een kleine studentenvereniging in Delft[1] die wekelijks op donderdagavond bijeenkomt in de achterste toren van het monumentale Delftse Kruithuis (gebouwd 1660 door Pieter Post). De vereniging heeft een band met Scouting en kent een open karakter en heeft geen ontgroening, verplichte introductietijd of een uiterste aanmelddatum.

Ontstaansgeschiedenis[bewerken]

Op 11 oktober 1920 ontstond de Delftsche Zwervers als een voortrekkersstam voor studenten.[2] Hiermee volgde de vereniging de (Delftsche) Studentenclub voor Oud-Padvinders op, die op 8 november 1915 was opgericht[3], hierdoor is de Delftsche Zwervers waarschijnlijk de oudste studentenstam ter wereld[4]. Tot het eind van de jaren '60 was de vereniging diep geworteld in Scouting[5][6], maar was altijd erg kritisch ten opzichte van de overkoepelende organisatie. Daarna veranderde de groep meer en meer in een studentenvereniging, maar de vereniging heeft nog steeds banden met Scouting. De laatste decennia wisselt het ledenaantal tussen de 10 en de 40, maar was in de jaren vijftig rond de 60.

De naam is een vroege vertaling van het Engelse woord 'rover' dat later officieel vertaald is als voortrekker.

Activiteiten[bewerken]

Ieder lid organiseert af en toe een avondprogramma. Daardoor zijn de activiteiten erg uiteenlopend: ledlampjes solderen, vuurspuwen, bier/thee proeven, speurtochten, beeldhouwen enzovoorts[7] . Verder gaan leden vaak een weekend of langer er op uit[8], bijvoorbeeld klussen op het Scoutingterrein Ada's Hoeve[9] of, liefst in de winter, wandelen en wildkamperen in de Ardennen[10].

Een vast terugkerende activiteit is de organisatie van de jaarlijkse kinderkampen op het Scoutingterrein Gilwell Ada's Hoeve in Ommen[11]. Sinds hun oprichting proberen de Delftsche Zwervers iets voor de maatschappij te betekenen door activiteiten te organiseren voor kinderen die in de maatschappij een beetje buiten de boot (dreigen te) vallen.[12] Vanaf 1923 doen zij dit door twee weken met de kinderen te gaan kamperen. Werden de kinderkampen vroeger georganiseerd voor kinderen uit een kindertehuis (de Martha Stichting) uit Alphen aan den Rijn[13], tegenwoordig zijn het schoolkampen voor SBO-scholen uit de regio.[14]

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
 1. NRC, 21-08-2006, In Delft zijn de studentes net meisjes
 2. DELTA JAARGANG 41, NUMMER 21, Altijd zo geweescht - Zwerversdal
 3. http://www.hetinternaat.nl/Bijlagen%20dwnldbls/Bijlage%20bij%20Hoofdstukken%203,%204%20en%206.pdf Het Internaat, Bijlage bij hoofdstuk 3, 4 en 6, Telder
 4. De oudste Britse studenten scoutinggroep "Oxford University Scout and Guide Group" is opgericht 24 November 1919
 5. De Wereld Jamboree van 1937
 6. Nieuwsblad van het Noorden, 29-06-1953, Prins Bernhard op nationale Koempoelan
 7. nrc.next 2 september 2014, Brandend vet en daar dan wat bier overheen
 8. DELTA JAARGANG 29, NUMMER 4, De Delftsche Zwervers
 9. Gilwell Ada's Hoeve, Adoptieprojecten
 10. DELTA JAARGANG 39, NUMMER 24, IJspegels aan je wimpers
 11. DELTA JAARGANG 29, NUMMER 4, Geen scouts, geen vriendenclub, geen idealisten
 12. Vakantiebank Delft, Kamp Delftsche Zwervers
 13. http://www.archief-delft.nl/inventarissen/pdf/0644.pdf Plaatsingslijst van het archief van de algemene studentenvereniging 'de Delftsche zwervers', 1920-1990]
 14. Haagse Scholen, P.H. Schreuderschool