Demi Lovato

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Demi Lovato
Demi Lovato in 2023
Algemene informatie
Volledige naam Demetria Devonne Lovato
Bijnaam Demi
Geboren 20 augustus 1992
Geboorteplaats Albuquerque
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 2002-heden
Genre(s) Pop, poprock, r&b, dance
Beroep Zangeres, songwriter, actrice, auteur
Instrument(en) Gitaar, piano, bas, keyboard, drumstel
Label(s) Hollywood Records
Island Records
Republic Records
Officiële website
(en) AllMusic-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) IMDb-profiel
(en) Last.fm-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Handtekening
Handtekening
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Demetria Devonne (Demi) Lovato (Albuquerque, 20 augustus 1992) is een Amerikaanse singer-songwriter, actrice, pianiste en gitariste. Zij heeft tot heden zeven albums uitgebracht: Don't Forget, Here We Go Again, Unbroken, Demi, Confident, Tell Me You Love Me en Dancing with the Devil... the Art of Starting Over. Lovato speelde onder meer in de Disney Channel-film Camp Rock het hoofdpersonage Mitchie Torres. Ze begon met acteren als kind in de serie Barney & Friends en ontmoette daar Selena Gomez. Gomez acteerde ook samen met Lovato in de film Princess Protection Program.[1] Naast het werk in de amusementsindustrie doet Lovato ook liefdadigheidswerk, zet ze zich in voor lgbt-rechten en vraagt ze aandacht voor de geestelijke gezondheidszorg.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Lovato is van Mexicaanse, Engelse en Ierse afkomst. Na de scheiding van haar ouders vertrok de vader, Patrick Lovato, naar New Mexico. Lovato raakte vervreemd van hem en heeft drie liedjes over hun vader-dochterrelatie geschreven: For the Love of a Daughter (2011), Shouldn't Come Back en Father (2015). Patrick Lovato overleed in juni 2013.

Lovato heeft twee zussen, die beiden ook acteren.[2]

Lovato werd op school gepest. Deze pesterijen werden zo erg dat ze vanaf een bepaald moment niet meer naar school ging en thuis les kreeg. Na het behalen van het middelbareschooldiploma in 2009 werd ze woordvoerder voor de antipestorganisatie PACER.[3] Lovato heeft last gehad van eetstoornissen, automutilatie, een bipolaire stoornis en een drugsverslaving. In juli 2018 werd ze opgenomen na het nemen van oxycodon vervuild met fentanyl.[4]

In 2016 kreeg Lovato een GLAAD Vanguard Award vanwege de inzet voor de rechten van lgbt'ers.

In mei 2021 liet Lovato via Twitter weten vanaf dan door het leven te gaan als non-binair en in het Engels voortaan liever met de genderneutrale voornaamwoorden they en them te worden aangeduid.[5] In april 2022 voegde zij echter ook vrouwelijke voornaamwoorden toe aan haar Instagramprofiel.[6]

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

2007–2009: Camp Rock en Don't Forget[bewerken | brontekst bewerken]

Op zevenjarige leeftijd begon Lovato te acteren in de serie Barney & Friends. Ze had daarna gastrollen in onder meer Prison Break. In januari 2007 was ze op Disney Channel te zien in de korte serie As the Bell Rings. In 2008 kwam Lovato's eerste Disney Channel-film, Camp Rock, uit. Daarin speelt ze samen met de Jonas Brothers de hoofdrol. Tevens was ze te zien in de film Princess Protection Program, samen met Selena Gomez.

In de zomer van 2008 stond Lovato in het voorprogramma van de Jonas Brothers. Don't Forget, haar eerste album, kwam uit op 23 september 2008. Er werden drie singles van uitgebracht: Get Back , La La Land en Don't Forget. Door het nummer La La Land werd de popster bekender in Europa en vooral in Nederland en België. Demi Lovato maakte in 2009 samen met Miley Cyrus, Selena Gomez en de Jonas Brothers het nummer Send It On. Deze single werd uitgebracht om de organisatie Disney Friends for Change te steunen.

2009–2011: Sonny with a Chance en Here We Go Again[bewerken | brontekst bewerken]

Lovato bij de première van Hannah Montana: The Movie in 2009

Het tweede album, Here We Go Again, kwam uit op 21 juli 2009 en bevat meer soul dan het eerste. De eerste single van het album was het titelnummer. De tweede single van het album heet Remember December. Nick Jonas hielp met het schrijven van het nummer Stop the World. Demi Lovato schreef mee aan alle nummers op het album, waaronder Solo, Everytime You Lie, Believe in Me en Catch Me.

De televisieserie Sonny with a Chance ging in première op 8 februari 2009. Lovato speelt in de serie de rol van Sonny Munroe en zingt de introsong met de titel So Far, So Great. Later werd een tweede seizoen gemaakt. Ondertussen was ze bezig met het schrijven van liedjes voor een derde studioalbum.

In september 2009 begonnen de opnames van Camp Rock: The Final Jam. De film ging in première in september 2010. Tussendoor toerde Lovato met de Jonas Brothers als special guest.

Op het 'sweet sixteen'-feest van Miley Cyrus werd een foto van Lovato gemaakt waarop krassen op de pols van de popster te zien waren. Ze gaf als verklaring dat de krassen van armbanden kwamen. Tijdens de Jonas Brothers World Tour raakte de popster overstuur en sloeg achtergronddanseres Alex Welch. Na gesprekken met haar management en haar liet de popster zich opnemen in het Timberline Knolls-behandelcentrum voor vrouwen met 'gevaarlijke gewoonten' en eetstoornissen. Daar werd een bipolaire stoornis geconstateerd. Lovato verbleef van 30 oktober 2010 tot 28 januari 2011 in de kliniek. De opnames van Sonny with a Chance werden hiervoor tijdelijk stilgelegd en werden hervat op 30 januari 2011. In april maakte Lovato het eind van de samenwerking met Disney bekend. Er werd nog een derde seizoen van Sonny with a Chance opgenomen maar zonder Lovato. De naam van de reeks werd ook veranderd in So Random.

2011–2013: Unbroken en The X Factor[bewerken | brontekst bewerken]

Optreden van Demi Lovato in 2012

In juni 2011 kwam de single Skyscraper uit. Het nummer werd positief ontvangen en bereikte de top 10 van de Amerikaanse hitlijsten. Van dit nummer werd ook een Spaanse versie uitgebracht: Rascacielo. Lovato woonde de MTV Video Music Awards van 2011 bij en werd geïnterviewd door vriendin Selena Gomez. Tijdens dat korte interview maakte ze bekend dat ze voor het volgende album zou samenwerken met Jason Derulo, Timbaland, Missy Elliott, Iyaz en Dev. In september 2011 kwam haar derde album Unbroken uit. Het album was qua genre overwegend r&b en EDM. Als tweede single van Unbroken werd Give Your Heart a Break uitgebracht. Dit nummer werd opnieuw goed ontvangen en werd drie keer platina in de VS. Met dit nummer scoorde Lovato ook zeer goed in Vlaanderen, het was het eerste nummer van de popster dat binnenkwam in de Ultratop 50.

Lovato is te horen op het tweede album van de groep Hot Chelle Rae, Whatever, in het nummer Why Don't You Love Me. De Canadese zanger Justin Bieber liet in 2011 weten dat hij dolgraag een duet zou willen opnemen met Demi Lovato. Op 14 mei 2012 werd bekendgemaakt dat Britney Spears en Demi Lovato de twee nieuwe juryleden zouden zijn van het tweede seizoen van The X Factor. Britney Spears eiste dat Demi ook mee zou doen omdat de twee popsterren volgens Spears veel gemeen hebben. Lovato bleef jurylid tot en met seizoen drie, terwijl Spears werd vervangen door Kelly Rowland.

Tijdens de MTV Video Music Awards van 2012 kreeg Lovato de prijs voor de Best Video With Message voor de hit Skyscraper. Gedurende het voorprogramma trad ze op met het nummer Give Your Heart a Break. Later die avond presenteerde ze samen met Rita Ora de prijs voor de Best Male Video, die gewonnen werd door Chris Brown.

2013–2018: Demi, Confident en Tell Me You Love Me[bewerken | brontekst bewerken]

Heart Attack werd in februari 2013 de eerste single van Lovato's vierde album Demi en deed het goed in de hitlijsten. Het liedje werd geschreven door Lovato, Mitch Allan, Jason Evigan, Sean Douglas en Nikki Williams. De video van Heart Attack werd genomineerd voor de Best Female Video tijdens de MTV Video Music Awards van 2013. Op 2 juli 2013 kwam de tweede single Made in the USA uit. Lovato regisseerde zelf de videoclip. In de zomer van 2013 werd bekend dat ze een rol zou gaan spelen in de musical/drama-serie Glee. Ze speelde vervolgens het karakter Dani, de 'crush' van het personage Santana, dat gespeeld wordt door Naya Rivera. Het was Lovato's eerste acteerwerk sinds Sonny with a Chance.

In oktober 2013 bracht Lovato Let It Go als de officiële single voor de soundtrack van de film Frozen uit, zowel het nummer als de film werd wereldwijd een groot succes. Op 19 november 2013 kwam Lovato's eerste zelfgeschreven boek uit genaamd Staying Strong: 365 Days a Year. De derde single van haar album volgde in november, genaamd Neon Lights. Op het album Demi werkte de popster overigens samen met zangeres Cher Lloyd op het nummer Really Don't Care, de vierde en laatste single van dit album. Ze bracht in het najaar van 2014 een eigen huidverzorginglijn uit genaamd 'Devonne by Demi'.

In juli 2015 bracht Lovato het nummer Cool for the Summer als eerste single van het album Confident uit en het werd tweemaal platina. De titeltrack en het soulnummer Stone Cold golden als de opvolgende singles. Het album bevat samenwerkingen met rappers Iggy Azalea en Sirah. Lovato trad met Azalea met Cool for the Summer bij de MTV Video Music Awards van 2015 op. Confident werd tijdens de 59e Grammy Awards genomineerd voor Best Pop Vocal Album, maar Adele's 25 won de prijs uiteindelijk. Lovato heeft tot 2018 tien VEVO Certified Awards gekregen, voor iedere videoclip die meer dan 100 miljoen keer is bekeken.

In juli 2017 bracht Lovato het nummer Sorry Not Sorry als eerste single van het album Tell Me You Love Me uit. Het album bevat diverse liedjes die uiteindelijk awards wonnen en heeft voornamelijk een r&b-achtige stijl. In verscheidene liedjes zijn zaken uit het privéleven van de popster verwerkt. Het album kwam uit op 29 september in 2017.

Op 17 oktober 2017 plaatste Lovato een documentaire op YouTube genaamd Demi Lovato: Simply Complicated. In november 2017 bracht ze een lied uit getiteld Échame la Culpa met Luis Fonsi. In maart bracht Christina Aguilera een single uit van het album Liberation getiteld Fall in Line, waarop Lovato meezingt. Ook zingt ze mee met het Clean Bandits lied Solo. Op 21 juni 2018 bracht ze de single Sober uit, dat gaat over haar verslavingen en de moeilijkheid om nuchter te blijven. Lovato refereert aan dit lied als “mijn werkelijkheid”.

2020[bewerken | brontekst bewerken]

Op 14 oktober 2020 bracht Lovato de single Commander in Chief uit met kritische vragen aan president Donald Trump over zijn opvattingen over rassenongelijkheid en de coronapandemie.[7]

2021: Dancing with the Devil... the Art of Starting Over[bewerken | brontekst bewerken]

Dancing with the Devil... the Art of Starting Over is het zevende studioalbum, dat werd uitgebracht op 2 april 2021 door Island Records. Het album werd samen met een docu-serie opgenomen en geplaatst op YouTube: Demi Lovato: Dancing with the Devil, waarin haar herstel en zelfontdekking worden gedocumenteerd. Het album is een popplaat met teksten over Lovato's hindernissen. Het volgt een periode in het leven en de carrière van de zanger, nadat ze in 2018 in het ziekenhuis was opgenomen voor een overdosis drugs.

Er zijn meerdere versies van het album beschikbaar gesteld voor pre-order, waaronder alternatieve kunstwerken, bundels en een exclusieve Target-editie met bonustracks. Er werden twee extra versies van het album uitgebracht, met een luxe versie van het album en een uitgebreide editie van het album die digitaal werd uitgebracht inclusief drie eerder uitgebrachte bonustracks. Het album liep vertraging op, deels vanwege de COVID-19-pandemie. Het beschikt over vier singles: "Anyone", "What Other People Say", "Dancing with the Devil" en "Met Him Last Night". Ariana Grande, Sam Fischer, Saweetie en Noah Cyrus staan op de standaardversie van het album, terwijl Sam Smith en Marshmello op de digitale uitgebreide editie van het album staan.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Films[bewerken | brontekst bewerken]

Demi Lovato als Dani bij Glee
Jaar Titel Rol Opmerking
2008 Camp Rock Mitchie Torres Hoofdrol
2009 Princess Protection Program Rosalinda Maria Montoya Fioré/Rosie Gonzalez Hoofdrol
2009 Jonas Brothers: The 3D Concert Experience zichzelf 3D-concertfilm
2010 Camp Rock 2: The Final Jam Mitchie Torres Hoofdrol
2010 Be Counted Census Jasmine Voto Latino Kort film
2012 Demi Lovato: Stay Strong zichzelf Documentaire op televisie
2017 Smurfs: The Lost Village Smurfin Hoofdrol, stem
2018 Simply Complicated zichzelf Documentaire
2020 Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga Katiana Lindsdottir

Televisie[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Titel Rol Opmerking
2002-2004 Barney & Friends Angela Terugkerende rol
2006 Prison Break Danielle Curtin 1 aflevering: "First Down" (seizoen 2, aflevering 4)
2006 Split Ends zichzelf 1 aflevering
2007-2008 As the Bell Rings Charlotte Adams Hoofdrol (seizoen 1)
2007 Just Jordan Nicole 1 aflevering: "Slippery When Wet" (seizoen 2, aflevering 6)
2008 Jonas Brothers: Living the Dream zichzelf 1 aflevering (seizoen 2, aflevering 3)
2008 Studio DC: Almost Live zichzelf "The Second Show" (seizoen 1, aflevering 2)
2009-2011 Sonny with a Chance Allison "Sonny" Munroe Hoofdrol
2010-2011 Extreme Makeover: Home Edition zichzelf 2 afleveringen: "The Williams Family" (seizoen 7, aflevering 24), "The Walker Family" (seizoen 9, aflevering 9)
2010 Grey's Anatomy Hayley 1 aflevering: "Shiny Happy People" (seizoen 6, aflevering 22)
2010 America's Next Top Model zichzelf 1 aflevering
2011 Keeping Up with the Kardashians zichzelf 1 aflevering: "Kim's Fairytale Wedding: A Kardashian Event, Part 2" (seizoen 6, aflevering 15)
2012 Punk'd zichzelf Slachtoffer
2012-2013 The X Factor zichzelf Jurylid
2012 Christmas in Washington zichzelf (Gastoptreden) Televisiespecial (31e editie)
2013 The View zichzelf (seizoen 17, afleveringen 55–59)
2013 Glee Dani 6 afleveringen (seizoen 5)
2015 RuPaul's Drag Race zichzelf Gastjurylid "Divine Inspiration" (seizoen 7, aflevering 9)
2015 From Dusk Till Dawn Maia 2 afleveringen (seizoen 2)
2015 Saturday Night Live zichzelf Aflevering: "Tracy Morgan/Demi Lovato"
2015 We Day zichzelf als presentator Speciale televisie-uitzending (10de editie)
2015 Dick Clark's New Year's Rockin' Eve zichzelf Speciale televisie-uitzending (42ste editie)

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Albums[bewerken | brontekst bewerken]

Album met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Album Top 100 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Unbroken 30-09-2011 08-10-2011 63 1
Demi 10-05-2013 18-05-2013 17 7
Confident 16-10-2015 24-10-2015 4 4
Tell Me You Love Me 30-09-2017 07-10-2017 10 8*
Album met hitnotering(en) in de Vlaamse Ultratop 200 albums Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Here We Go Again 2009 15-10-2011 88 5
Unbroken 2011 25-02-2012 25 33
Demi 10-05-2013 18-05-2013 19 37
Confident 16-10-2015 24-10-2015 3 32
Tell Me You Love Me 30-09-2017 07-10-2017 10 25
Revamped 17-09-2023 24-09-2023 20 1*

Singles[bewerken | brontekst bewerken]

Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Heart Attack 28-02-2013 16-03-2013 31 3 Nr. 36 in de Single Top 100
Let It Go 21-10-2013 - Titelsong Frozen /
Nr. 70 in de Single Top 100
Up 2015 14-03-2015 tip6 - met Olly Murs
Cool for the Summer 01-07-2015 25-07-2015 tip7 - Nr. 77 in de Single Top 100
Confident 18-09-2015 - Nr. 55 in de Single Top 100
No Promises 2017 03-06-2017 25 5 met Cheat Codes /
Nr. 75 in de Single Top 100
Instruction 2017 26-08-2017 25 6 met Jax Jones & Stefflon Don /
Nr. 91 in de Single Top 100
Sorry Not Sorry 2017 26-08-2017 tip1 - Nr. 48 in de Single Top 100
Échame la culpa 2017 30-12-2017 2 25 met Luis Fonsi /
Nr. 67 in de Single Top 100
Solo 2018 09-06-2018 4 20 met Clean Bandit /
Nr. 20 in de Single Top 100
I'm Ready 2020 25-04-2020 19 9 met Sam Smith
OK Not to Be OK 2020 12-09-2020 tip2 - met Marshmello
Commander in Chief 2020 17-10-2020 tip21 -
What Other People Say 2021 13-02-2021 tip27* met Sam Fischer
Single met hitnotering(en) in de Vlaamse Ultratop 50 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Skyscraper 02-01-2012 07-01-2012 tip44 -
Give Your Heart a Break 02-04-2012 19-05-2012 32 9 Nr. 24 in de Radio 2 Top 30
Heart Attack 25-02-2013 13-04-2013 27 14
Made in the USA 2013 27-07-2013 tip17 -
Neon Lights 2013 30-11-2013 tip11 -
Let It Go 2013 28-12-2013 15 21 Titelsong Frozen /
Nr. 1 in de Radio 2 Top 30 /
Goud
Really Don't Care 2013 12-07-2014 tip13 met Cher Lloyd
Somebody to You 2014 09-08-2014 tip84 - met The Vamps
Up 2014 17-01-2015 tip15 - met Olly Murs
Cool for the Summer 2015 08-08-2015 tip7 -
Confident 2015 03-10-2015 tip27 -
Sorry Not Sorry 2017 22-07-2017 tip2 -
No Promises 2017 26-08-2017 tip2 - met Cheat Codes /
Goud
Instruction 2017 26-08-2017 37 4 met Jax Jones & Stefflon Don
Échame la culpa 2017 30-12-2017 9 33 met Luis Fonsi /
Platina
Solo 2018 09-06-2018 3 29 met Clean Bandit /
Platina
I'm Ready 2020 25-04-2020 tip3 - met Sam Smith
OK Not to Be OK 2020 19-09-2020 tip1 - met Marshmello

Tournees[bewerken | brontekst bewerken]

Lovato en de band tijdens de Live in Concert-tour in 2009
  • 2008: Burning Up Tour met de Jonas Brothers
  • 2008: The Best Damn World Tour met Avril Lavigne
  • 2008: Demi Live! Warm Up Tour
  • 2009: Jonas Brothers World Tour met de Jonas Brothers
  • 2009–10: Demi Lovato: Live in Concert
  • 2010: Live in Concert World Tour met de Jonas Brothers en de cast van Camp Rock 2
  • 2011: An Evening with Demi Lovato
  • 2011–13: A Special Night with Demi Lovato
  • 2014: The Neon Lights Tour
  • 2014–15: Demi World Tour
  • 2014: Sex & Love Tour met Enrique Iglesias
  • 2016: Future Now Tour met Nick Jonas
  • 2018: Tell Me You Love Me World Tour met DJ Khaled

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Demi Lovato van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.