Dennstaedtia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dennstaedtia
Dennstaedtia punctilobula
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Clade:Tracheophyta
Clade:Euphyllophyta
Clade:Monilophyta
Klasse:Polypodiopsida
Orde:Polypodiales
Familie:Dennstaedtiaceae (Adelaarsvarenfamilie)
Geslacht
Dennstaedtia
Bernh. (1802)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Dennstaedtia op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Dennstaedtia is een geslacht van ongeveer zestig soorten voornamelijk tropische varens uit de adelaarsvarenfamilie (Dennstaedtiaceae).

Naamgeving en etymologie[bewerken | brontekst bewerken]

  • Synoniemen: Adectum Link (1841), Emodiopteris Ching & S. K. Wu (1978), Fuziifilix Nakai & Momose (1937), Litolobium Newman (1854), Paradennstaedtia Tagawa (1952), Patania Presl (1836), Scyphofilix Thouars , Sitobolium Desv. (1827), Sitolobium J. Sm. (1841)
  • Engels: Cup Fern

Dennstaedtia is vernoemd naar de Duitse botanicus August Wilhelm Dennstaedt (1776-1826).

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Dennstaedtia-soorten bezitten een korte tot lange kruipende rizoom, behaard maar zonder schubben. De bladen staan gegroepeerd of verspreid en zijn 0,5 tot 3 m lang, ovaal tot driehoekig van vorm, en twee- tot viervoudig geveerd. Er is geen onderscheid tussen vruchtbare en onvruchtbare bladen.

De bladsteel is glad of behaard, ongeschubd, met 1 tot 2 in doorsnede U- of O-vormige vaatbundels. Er zijn geen nectarkliertjes aanwezig. De pinnulae of bladslipjes zijn ovaal tot lancetvormig, de randen gelobd of getand.

De sporenhoopjes zijn rond of cilindrisch en liggen op de onderzijde van de blaadjes, tegen de bladrand aan het uiteinde van de nerven. Ze worden afgedekt door een rond of licht ingesnoerd dekseltje, dat ontstaan is door fusie van een echt dekvliesje en een kleine uitstulping van de bladrand

Verspreiding en habitat[bewerken | brontekst bewerken]

Dennstaedtias zijn terrestrische varens die vaak in kolonies groeien. Ze komen wereldwijd voor, maar vooral in de tropen.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

Soortenlijst[bewerken | brontekst bewerken]