Dibek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dibek
Plaats in Turkije Vlag van Turkije
Dibek (Turkije)
Dibek
Situering
Provincie Mardin
District Nusaybin
Coördinaten 37° 12′ NB, 41° 27′ OL
Algemeen
Inwoners 45
Portaal  Portaalicoon   Turkije

Dibek (Aramees: ܒܕܒܒܐ Badibe of ܒܝܬ ܕܒܐ, Beth Dibe) is een dorp in het district Nusaybin in de provincie Mardin in het zuidoosten van Turkije. Het dorp is gelegen in het Turo D' Izlo-gebergte in het zuiden van de Aramese regio Tur Abdin. De naam Beth Dibe komt uit het Aramees en betekent ''huis van beren''. Net buiten het dorp staat het klooster van Mor Jakob d' Qarno.[1]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp is gelegen nabij de stad Nusaybin. Nusaybin werd in 901 voor Christus voor het eerst benoemd als Nasibina als deel van een Aramees koninkrijk. In de eerste eeuw na Christus maakte Badibe deel uit van het Aramese koninkrijk Osroene.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De stad is gelegen aan de grens met Syrië in de provincie Mardin in het zuidoosten van Turkije. Deze regio heet van oudsher ook wel Tur Abdin en wordt gezien als het hartland van de Aramese christenen die hier tot aan de 20e eeuw een meerderheid vormden. Het zuidelijke gedeelte van Tur Abdin, het gebied rondom de stad Nusaybin staat bekend als Turo D' Izlo (berg Izla). In de Hebreeuwse Bijbel spreekt de profeet Ezechiël in het gelijknamige Bijbelboek (27:19) over "vaten wijn uit Izla".

Bevolking[bewerken | brontekst bewerken]

De inwoners van Badibe waren etnische Arameeërs behorend tot de Syrisch Orthodoxe kerk van Antiochië. De meerderheid van de Arameeërs van Badibe zijn in de jaren 80 van de 20e eeuw geëmigreerd naar westerse landen zoals Nederland, Duitsland en Zweden. In het dorp wonen nog enkele inheemse Arameeërs.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]