Dorfmark

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dorfmark
Plaats in Duitsland Vlag van Duitsland
Wapen van Dorfmark
Dorfmark (Nedersaksen)
Dorfmark
Situering
Deelstaat Nedersaksen
Landkreis Heidekreis
Gemeente Bad Fallingbostel
Coördinaten 52° 54′ NB, 09° 45′ OL
Algemeen
Oppervlakte 15,48 km²
Inwoners 3.469
(224 inw./km²)
Portaal  Portaalicoon   Duitsland

Dorfmark is een plaats in de gemeente Bad Fallingbostel in de Duitse deelstaat Nedersaksen, en maakt deel uit van het district Heidekreis.

Dorfmark telde in september 2020 volgens de gemeentewebsite 3.158 inwoners. Het is de op één na grootste plaats in de gemeente.

Ligging[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp ligt ongeveer 6 à 7 kilometer ten noordoosten van de hoofdplaats van de gemeente, Bad Fallingbostel.

In het oosten grenst Dorfmark aan de gemeentevrije zone Osterheide, die vrijwel geheel uit militair terrein bestaat (NAVO-oefenterrein Bergen-Hohne). In het noorden grenst Dorfmark aan Soltau.

Infrastructuur[bewerken | brontekst bewerken]

Wegverkeer[bewerken | brontekst bewerken]

Door de gemeente Bad Fallingbostel loopt van noordoost naar zuidwest de Autobahn A7. Afrit 46 van deze Autobahn te Dorfmark is tevens het beginpunt van de west- en verderop noordwestwaarts lopende Bundesstraße 440 naar Rotenburg (Wümme).

Openbaar vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

In de gemeente Bad Fallingbostel liggen twee kleine stoptreinstations aan de spoorlijn Walsrode - Buchholz, te weten station Bad Fallingbostel, acht km ten oosten van station Walsrode, en station Dorfmark, 6½ km verder noordoostelijk. Daarnaast rijdt, buiten de spitsuren niet frequent, een streekbus tussen deze plaatsen. Voor het lokaal openbaar vervoer is een belbus (BürgerBus) in het leven geroepen, die enkele malen per dag alle dorpen in de gemeente met elkaar verbindt. Deze belbus rijdt niet in het weekend.

Bezienswaardigheden, recreatie[bewerken | brontekst bewerken]

In het dorp bevindt zich een in de gehele streek populair openluchtzwembad (Strandbad). In de omgeving van het dorp, dat op de Lüneburger Heide ligt, kan men goed wandelen, o.a. langs het door Dorfmark stromende riviertje de Böhme, een zijriviertje van de Aller.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Een beroemd en berucht Duits veldheer uit de Tweede Wereldoorlog, Erich von Manstein, ligt te Dorfmark begraven.