Drive-in

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een drive-inbioscoop in het Duitse Neu-Isenburg.

Drive-in, is een faciliteit zoals een bank, restaurant, bioscoop of zelfs een kerk waar iemand letterlijk met een auto doorheen kan rijden om bediend te worden van de geboden service. In de Engels-sprekende landen wordt de term "drive-through" vaak gebruikt, of in de Amerikaanse spelling: "drive-thru". In Japan refereert de term naar een rustplaats.

In Nederland bieden alleen restaurants, zoals McDonald's, Burger King en Subway, drive-inservice aan.

Disco[bewerken]

Mobiele disco's (drive-inshows) worden in de volksmond ook drive-in of drive-indiscotheek genoemd. Een drive-inshow bestaat uit een geluidsset, lichtinstallatie en een dj.

Bioscoop[bewerken]

Er is in Nederland geen permanente drive-inbioscoop, maar ooit zijn er twee drive-inbioscopen geweest, “Autobioscoop” genoemd. De eerste autobios in Nederland, "De Oude Waag" in het Drentse Drouwen, werd in juli 1969 geopend. Tien jaar na de opening van deze eerste autobios werd er een tweede drive-inbioscoop geopend in het Limburgse Landgraaf: Autokino Fonke, met een scherm van 12 bij 28 meter. Deze autobios lag tussen de themaparken Mondo Verde en Megaland (bekend van Pinkpop). In 1994 werd de laatste film in de autobios in Drouwen vertoond. De Autokino in Landgraaf is in de winter van 2001/2002 gesloten.

Zie ook[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties