E.ON

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
E.ON AG
E.ON
Oprichting 16 juni 2000
Sleutelfiguren Dr. Johannes Teyssen CEO
Hoofdkantoor Düsseldorf
Werknemers ca. 80.000
Producten Elektriciteit en gas
Sector industrie, energie
Omzet ruim 112 miljard euro
Website Vlag van België België www.eon.be
Vlag van Duitsland Duitsland www.eon.de
Vlag van Nederland Nederland www.eon.nl
Portaal  Portaalicoon   Economie

E.ON AG is een Duits energiebedrijf dat is ontstaan door een fusie van VEBA en VIAG in 2000, met hoofdkantoor in Düsseldorf. Het is een van de grootste nutsbedrijven ter wereld, met sterke marktposities in de Europese gas- en elektriciteitsmarkt. E.ON is actief in onder andere Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, Nederland, Scandinavië en Spanje. E.ON heeft elektriciteitscentrales met een totale productiecapaciteit van 271200[1] gigawatt (GWh). In 2009 produceerden deze centrales in totaal 300,9 miljard KWh aan elektriciteit.[2]

Nederland[bewerken]

E.ON is actief in Nederland sinds 2000. In dat jaar kocht het het Electriciteitsbedrijf Zuid-Holland (EZH) voor een totaal bedrag van 1,1 miljard euro. De naam werd gewijzigd in E.ON Benelux.

E.ON Benelux produceert en levert elektriciteit, warmte en gas aan particuliere klanten en is in Nederland een van de grootste energieleveranciers voor de zakelijke markt. Het bedrijf heeft circa 1900 MW opgesteld vermogen in Zuid-Holland, met name op de Maasvlakte. Op deze locatie is ook een nieuwe centrale in aanbouw. De capaciteit van de centrale wordt 1.070 MW en het rendement zal ruim 46% bedragen. Dit is aanzienlijk beter dan het wereldwijde gemiddelde rendement van steenkoolgestookte centrales, dat op 30% ligt. De centrale gebruikt poederkool als brandstof om stoom te produceren die via een turbine de generator aandrijft. Behalve steenkool zal de centrale ook biomassa kunnen verstoken. De investering in dit project bedraagt ruim 1,2 miljard euro. De centrale is eind 2013 in gebruik genomen.

Bij E.ON Benelux werken circa 900 medewerkers. Het hoofdkantoor staat in Rotterdam. Het heeft zes gascentrales (Leiden, Den Haag, UCML (Utility Centre Maasvlakte Leftbank, WKK), Delft, 'RoCa' (Rotterdam/Capelle aan den IJssel) en Galileïstraat (Rotterdam) en een kolencentrale op de Maasvlakte.[3] In 2005 kocht E.ON Benelux het leveringsbedrijf NRE Energie en Q-ENERGY in Eindhoven. NRE Energie had op dat moment 275.000 klanten voor gas en elektriciteit.

België[bewerken]

Tevens heeft E.ON Benelux centrales in België met een opgesteld vermogen van circa 940 MW in Vilvoorde en Langerlo (Genk). In deze markt is E.ON Benelux actief in het zakelijke segment. E.ON heeft half december 2009 bekendgemaakt dat het een equivalent aan energie zal uitwisselen met Electrabel België. E.ON verkrijgt de met steenkolen gestookte centrale van Langerlo (Genk, 556 MW), een met gas gestookte centrale in Vilvoorde (385 MW) en het recht om nucleaire energie te kopen, equivalent aan 770 MW capaciteit. Electrabel krijgt in ruil hiervoor een aantal energiecentrales in Duitsland. E.ON heeft met deze centrales een marktaandeel van bijna 10% op de Belgische markt verkregen. Electrabel blijft de belangrijkste leverancier met een marktaandeel van 65%. Na deze transactie heeft E.ON een totale productiecapaciteit van 3.600 MW in de Benelux.[4]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]


Bronnen, noten en/of referenties