Bayer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bayer AG
Beurs Deutsche Börse: BAYER
Oprichting 1863
Sleutelfiguren Marijn Dekkers (CEO)
Hoofdkantoor Leverkusen, Noordrijn-Westfalen, Duitsland
Producten Chemisch en farmaceutisch producten
Omzet € 39,7 miljard (2013)
Winst € 2,4 miljard (2013)
Website BAYER AG
Portaal  Portaalicoon   Economie

Bayer is een internationaal concern uit Duitsland, met het hoofdkantoor in Leverkusen, Noordrijn-Westfalen. De moeder-holding Bayer AG overkoepelt de divisies HealthCare, CropScience en MaterialScience.

Geschiedenis[bewerken]

Oude Bayer-advertentie voor o.a. aspirine en heroïne

Bayer is op 1 augustus 1863 opgericht door Friedrich Bayer en Johann Friedrich Weskott in Barmen (nu een stadsdeel van Wuppertal). Met het op de markt brengen van aspirine in 1899 verwierf Bayer internationale bekendheid; aspirine is ook nu nog een veelgebruikt product. In 1925 fuseerde het bedrijf met IG Farben, waarbij de merknaam 'Bayer' verdween. In 1951 werd Bayer opnieuw opgericht, nadat IG Farben na de Tweede Wereldoorlog door de geallieerden was opgesplitst.

Medio 2006 kocht Bayer branchegenoot Schering. Familiebedrijf Merck had als eerste een bod uitgebracht, maar Bayer kwam met een hoger bod van 16,3 miljard euro dat Schering accepteerde.[1] Het was de grootste overname in de historie van Bayer en het bracht de totale jaaromzet in gezondheidsproducten op 15 miljard euro.[2]

In mei 2014 koopt Bayer de consumentendivisie van MSD voor 10,2 miljard euro.[3] De overname versterkt de positie van Bayer wereldwijd op het gebied van geneesmiddelen die zonder recept te koop zijn bij de drogist of apotheek.[3] De consumententak van MSD had vorig jaar een omzet van 2,2 miljard dollar en telt 2.250 werknemers. De omzet van Bayer consumentenproducten was 5,2 miljard dollar in 2013.[3] De transactie moet nog worden goedgekeurd door toezichthouders.

Bedrijfsoverzicht[bewerken]

De drie belangrijkste productie-divisies van Bayer zijn:

Daarnaast zijn nog ondersteundende en I.T.-gerelateerde divisies zoals Bayer Technology Services ondergebracht als deel van het concern.

Tot 2004 produceerde Bayer ook industriële chemicaliën onder de divisie Bayer Chemicals. Deze activiteiten werden in dat jaar van het bedrijf afgesplitst en voortgezet in een nieuwe vennootschap genaamd Lanxess.

De aspirine is een van de meest bekende Bayer-producten. In Nederland is een aspirine voor veel mensen het synoniem voor een pijnstiller. Ook heroïne en mosterdgas zijn door Bayer ontwikkeld.

In 2013 had Bayer ongeveer 113.200 medewerkers in dienst.

Affaires[bewerken]

Vooroorlogse farmaceutische heroïne van Bayer
  • In mei 2003 is Bayer in opspraak wegens het distribueren van een HIV besmet medicijn.[4] Bayer zou besmette medicijnen die door de Amerikaanse Food and Drug Administration waren aangemerkt als besmet met HIV, hebben afgezet in diverse andere landen. Een aantal lijders aan HIV klaagde Bayer hiervoor aan.
  • Na een aantal ernstige en dodelijke bijwerkingen, waaraan circa 100 gebruikers zijn overleden, heeft Bayer in 2001 het middel cerivastatine (merknaam Lipobay) uit de handel genomen.
  • De voor acne en overbeharing geregistreerde geneesmiddelen Diane en Diane 35 (cyproteronacetaat), die in de praktijk vaak als anticonceptiemiddel worden gebruikt, zijn in 2012 in opspraak geraakt vanwege het overlijden van enkele gebruiksters. In Frankrijk werd het middel in februari 2013 van de markt gehaald.

Trivia[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. NRC Handelsblad Bayer koopt Schering voor 17 miljard, 15 juni 2006, geraadpleegd op 7 mei 2014
  2. (en) The Telegraph Bayer acquires Schering in €17bn deal, 15 juni 2006, geraadpleegd op 7 mei 2014
  3. a b c NRC Bayer neemt consumententak van MSD over voor 10 miljard, 6 mei 2014, geraadpleegd op 7 mei 2014
  4. (en) New York Times 2 Paths of Bayer Drug in 80's: Riskier One Steered Overseas, 22 mei 2003, geraadpleegd op 7 mei 2014