Bayer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bayer AG
Aspirine
Aspirine
Beurs Deutsche Börse: BAYER
Oprichting 1863
Hoofdkantoor Leverkusen, Noordrijn-Westfalen, Duitsland
Producten Chemisch en farmaceutisch producten
Omzet € 27,383 miljard (2005)
Winst € 2,199 miljard (2005)
Website BAYER AG
Portaal  Portaalicoon   Economie

Bayer is een internationaal concern uit Duitsland, met het hoofdkantoor in Leverkusen, Noordrijn-Westfalen. De moeder-holding Bayer AG overkoepelt de divisies HealthCare, CropScience en MaterialScience.

Geschiedenis[bewerken]

Oude Bayer-advertentie voor o.a. aspirine en heroïne

Bayer is op 1 augustus 1863 opgericht door Friedrich Bayer en Johann Friedrich Weskott in Barmen (nu een stadsdeel van Wuppertal). Met het op de markt brengen van aspirine in 1899 verwierf Bayer internationale bekendheid; aspirine is ook nu nog een veelgebruikt product. In 1925 fuseerde het bedrijf met IG Farben, waarbij de merknaam 'Bayer' verdween. In 1951 werd Bayer opnieuw opgericht, nadat IG Farben na de Tweede Wereldoorlog door de geallieerden was opgesplitst.

Bedrijfsoverzicht[bewerken]

In 2006 werkten er ongeveer 106.000 mensen en behaalde het een omzet van 28,95 miljard euro. De aspirine is een van de meest bekende Bayer-producten. In Nederland is een aspirine voor veel mensen het synoniem voor een pijnstiller. Ook heroïne en mosterdgas zijn door Bayer ontwikkeld.

Het bedrijf is verbonden aan de voetbalclub Bayer 04 Leverkusen.

Divisies[bewerken]

De drie belangrijkste productie-divisies waar Bayer uit bestaat zijn:

Daarnaast zijn nog ondersteundende en I.T.-gerelateerde divisies zoals Bayer Technology Services ondergebracht als deel van het concern.

Affaires[bewerken]

Vooroorlogse farmaceutische heroïne van Bayer
  • In mei 2003 is Bayer in opspraak wegens het distribueren van een HIV besmet medicijn[1]. Bayer zou besmette medicijnen die door de Amerikaanse Food and Drug Administration waren aangemerkt als besmet met HIV, hebben afgezet in diverse andere landen. Een aantal lijders aan HIV klaagde Bayer hiervoor aan.
  • Na een aantal ernstige en dodelijke bijwerkingen, waaraan circa 100 gebruikers zijn overleden, heeft Bayer in 2001 het middel cerivastatine (merknaam Lipobay) uit de handel genomen.
  • De voor acné en overbeharing geregistreerde geneesmiddelen Diane en Diane 35 (cyproteronacetaat), die in de praktijk vaak als anticonceptiemiddel worden gebruikt, zijn in 2012 in opspraak geraakt vanwege het overlijden van enkele gebruiksters. In Frankrijk werd het middel in februari 2013 van de markt gehaald.

Trivia[bewerken]

Bayer was het bedrijf dat diacetylmorfine (beter bekend als heroïne) oorspronkelijk patenteerde. Spoedig daarna volgde ook Methadon.

Externe links[bewerken]

Voetnoot[bewerken]

  1. 2 Paths of Bayer Drug in 80's: Riskier One Steered Overseas - New York Times