Elektricien

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Elektriciens aan het werk
Elektriciens aan het werk. Ystad 2021.

Een elektricien is een technicus die verantwoordelijk is voor het ontwerpen, installeren, onderhouden en repareren van elektrische installaties. Dit werk omvat vaak het aanleggen van bedrading, het installeren van panelen en schakelaars en het opsporen en oplossen van problemen of storingen in elektrische systemen. Het is een veelzijdige en technische functie die vereist dat de elektricien goed opgeleid is en up-to-date blijft met de nieuwste technologie en veiligheidsnormen.

Vooropleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Om in Nederland als vakbekwaam persoon te worden aangewezen heeft men minimaal een elektrotechnische opleiding op MBO-2 niveau nodig. Om volledig zelfstandig (zonder toezicht) werkzaamheden uit te voeren is een MBO-4 niveau geëist. Op Europees niveau is dit de EQF-2 en EQF-4.[1]

In Vlaanderen is men elektricien na een afgeronde studierichting in het technisch secundair onderwijs (TSO) of beroepssecundair onderwijs (BSO). Ook via het leercontract of deeltijds beroepssecundair onderwijs (DBSO) kan men het vak leren.

Een elektricien met een aanvullende vakopleiding kan zich elektrotechnisch installateur noemen.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Voordat hij professioneel darter werd, was Rob Cross elektricien van beroep.[2] Dit leverde hem de bijnaam Voltage op.
  • Lech Wałęsa werkte als elektricien op de Lenin-werf in Gdansk, Polen voordat hij vakbondsleider werd en in 1983 de Nobelprijs voor de vrede ontving. In 1990 werd hij gekozen tot president van Polen.
  • Viktor Janoekovytsj, van 2010 tot 2014 president van Oekraïne, werkte van 1972 tot 1980 als elektricien bij een busmaatschappij.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Electricians van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.