Eugène Boudin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Eugène Boudin, eind 19e eeuw

Eugène Boudin (Honfleur, 12 juli 1824Deauville, 8 augustus 1898) was een Frans kunstschilder. Hij is voornamelijk bekend van zijn marines, en geldt als een voorloper van het impressionisme.

Boudin werd geboren te Honfleur, een havenstadje aan de Normandische kust, en kwam uit een zeevaartfamilie. Als jongen voer hij mee op het schip van zijn vader, en had toen alle gelegenheid de zee en de kusten te leren kennen.

Zelf begon hij een lijstenmakerij en in zijn vrije tijd schilderde hij. Een van de schilders die bij hem materiaal kochten was Jean François Millet. Aan hem durfde Boudin zijn werk wel voor te leggen. Millet bracht er enkele correcties in aan, maar raadde hem aan zelf geen schilder te worden. Deze laatste raad sloeg Boudin in de wind. Hij liet de winkel over aan zijn compagnon en ging naar Parijs om er in het Louvre schilderijen te kopiëren.

Op aandringen van zijn vroegere klanten gaf de gemeente Le Havre hem een beurs voor drie jaar. Na deze periode maakte hij echter niet de vriendelijke genrestukken waarop men gehoopt had. In plaats daarvan maakte hij studies in de open lucht. Hij had begrepen dat "de tijd van de romantici voorbij was. Voortaan moeten we de eenvoudige schoonheid van de natuur zoeken... de natuur zoals die werkelijk is in al haar verscheidenheid en ongereptheid". Hij liet zich voornamelijk inspireren door de Normandische kust, met name Deauville en Trouville-sur-Mer. Hij wordt ook wel "Schilder van Stranden" genoemd, een naam die eigenlijk onterecht is, aangezien het strand in zijn schilderijen slechts een klein gedeelte inneemt.

Hij was een van de eerste Franse landschapschilders die in de open lucht werkten. Zijn marines vormen een directe band tussen het naturalisme van de vroege en het impressionisme van de late 19e eeuw. Boudin is degene geweest die Claude Monet in deze methode van buiten schilderen heeft geïntroduceerd.

Tussen 1875 en 1890 heeft Boudin vaak de Nederlandse en Belgische stranden bezocht en daar veel geschilderd. In 1892-1895 deed hij hetzelfde in Venetië.

Externe link[bewerken]