Fernandel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Fernandel
Tekening van Fernandel als Don Camillo talking with Jesus door Stefan Kahlhammer, 2008
Algemene informatie
Volledige naam Fernand Joseph Désiré Contandin
Geboren 8 mei 1903
Overleden 26 februari 1971
Land Frankrijk
Werk
Jaren actief 1930-1971
Beroep acteur, komiek en zanger
Officiële website
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) Allmusic-profiel
(en) Last.fm-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Fernandelpseudoniem van Fernand Joseph Désiré Contandin – (Marseille, 8 mei 1903Parijs, 26 februari 1971) was een Frans acteur, komiek en zanger. Hij is het meest bekend door zijn rol van pastoor in de reeks van "Don Camillo"-films en als de soldaat-koeienhoeder in La Vache et le Prisonnier.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Fernandel begon als zanger en komiek in cafés en het vaudeville-theater. In 1925 trouwde hij met Henriette Manse. Zijn acteursnaam ontleende hij aan zijn schoonmoeder, die vaak naar hem verwees als "Le Fernand d'elle".

In 1930 maakte hij zijn filmdebuut in Le blanc et le noir van Robert Florey. Hij ontpopte zich snel tot de belangrijkste Franse filmkomiek, met als handelsmerk zijn Provençaalse accent en zijn grote tanden die hij met een brede glimlach ontblootte. Hij zou de volgende veertig jaar in tientallen, vooral Franse komedies, de hoofdrol spelen. Daarnaast bleef hij ook optreden als zanger in muzikale komedies, die meestal ook verfilmd werden. Fernandel regisseerde zelf ook enkele van zijn films.

Filmografie (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Vermeldenswaardig zijn:

Hij kreeg ook enkele rollen in Hollywood-films, waaronder Around the World in Eighty Days (1956) van Michael Anderson met David Niven en Shirley MacLaine en Paris Holiday (1958) van Gerd Oswald met Bob Hope en Anita Ekberg.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • In 1970 maakte Jan Van Rompaey voor het BRT-televisieprogramma Echo een legendarisch geworden interview met Fernandel, toen die een bezoek bracht aan België. Toen Van Rompaey hem vroeg of hij zich "thuis voelde bij ons" ("Est-ce que vous vous sentez chez vous, chez nous?"), pikte Fernandel hier onmiddellijk op in en bouwde ter plaatse, samen met Van Rompaey, een geïmproviseerde sketch rond de verwarring tussen "chez nous", "chez vous", "chez moi" en "chez toi".[1][2]
  • In de stripreeks Nero door Marc Sleen wordt Nero in het album Het Ei van Oktober (1956) in strook 92 geconfronteerd met een breed glimlachend paard. Terwijl hij verwonderd naar diens gebit staart stamelt hij: "Och god, Fernandel".
  • Fernandel had een cameo in het De Kiekeboes-stripalbum Met de Franse slag.
  • Er is ook een planetoïde naar Fernandel genoemd (nummer 9346).