Franz Helfferich

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Frans Helfferich

Franciscus Willem ('Frans') Helfferich (Den Haag, 2 september 1871 - aldaar, 6 november 1941) was een Nederlands kunstschilder. Hij werkte in de stijl van de Haagse School, later met sterke invloeden van het impressionisme.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Helfferich studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag. Hij zou ook het grootste deel van zijn leven in Den Haag blijven wonen en werken, hoewel hij tussen 1896 en 1900 een periode in Delft verbleef. Ook werkte hij vaak 'en plein air' in de heuvels van Zuid-Limburg.

Aanvankelijk werkte Helfferich vooral in de stijl van Haagse School en schilderde vooral landschappen. Daarbij werd hij sterk beïnvloed door Jacob Maris, wiens werk hij ook wel kopieerde. Later hanteerde hij een lossere penseelvoering en maakte veel 'frivole' impressionistische voorstellingen van het moderne stadsleven in de hofstad. Zijn latere landschappen vertonen kenmerken van het neo-impressionisme.

Helfferich was lid van de Haagse Kunstkring en werkte jarenlang als leraar aan de Haagse kunstacademie. De kritiek in zijn dagen had veel moeite met zijn 'wilde' stijl en kleurgebruik. Tegenwoordig brengen zijn werken bij veilingen veelal betere prijzen op dan die van zijn toentertijd hoger aangeslagen generatiegenoot Floris Arntzenius, die eveneens veel Haagse stadstaferelen schilderde.

Helfferich overleed in 1941 op 70-jarige leeftijd.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Franz Helfferich van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.