Fred Lammers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Fred Lammers
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Frederik Johan (Fred) Lammers
Geboren 26 oktober, 1937
Geboorteplaats Baarn
Land Vlag van Nederland Nederland
Beroep Journalist
Werk
Genre royalty-verslaggever
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Frederik Johan (Fred) Lammers (Baarn, 26 oktober 1937) is een Nederlandse journalist en auteur. Hij schrijft al sinds de jaren zestig over het koningshuis en publiceerde er veel boeken over. Fred Lammers verschijnt regelmatig in de media als koningshuiskenner.

Jeugd[bewerken | brontekst bewerken]

Fred Lammers groeide op in een gereformeerd gezin. Zijn vader was bestuurslid van de Baarnse Oranjevereniging en ging ook naar de koninklijke ontvangsten op paleis Soestdijk. De koninklijke familie was voor Lammers niet zo opmerkelijk, in Baarn kwam men de Oranjes destijds geregeld tegen. Het droeg ertoe bij dat hij geen ‘hofvrees’ had in de omgang met de leden van het koninklijk huis. Voor hem zijn de Oranjes "gewone mensen in bijzondere omstandigheden".

Koningshuiskenner[bewerken | brontekst bewerken]

Na de militaire dienst werd hij leerling-journalist bij het dagblad Trouw. De eerste jaren schreef hij vraaggesprekken en deed verslag van vergaderingen.

Na drie jaar kwam hij in vaste dienst en kreeg al gauw met het koninklijk huis te maken. In april 1959 werd koningin Juliana vijftig jaar, waarbij Lammers verslag deed van de militaire taptoe in de paleistuin van Soestdijk. Bijna heel zijn verdere journalistieke loopbaan bij het dagblad Trouw zou in het teken staan van Europese koningshuizen. Bij staatsbezoeken van de koningin maakte hij vaak deel uit van het groepje journalisten dat daarvan verslag deed. De band met prins Bernhard was persoonlijker dan de band met de overige leden van de koninklijke familie. De band met het koninklijke familie noemde Lammers interessant, maar hij is ook kritisch: De monarchie is natuurlijk een raar iets, maar men vindt het sprookje prachtig.[1]

In juli 1960 was hij als enige journalist bij de belijdenis van prinses Margriet in de Oude Kerk in Soest. Zijn volgende gesprek met prins Bernhard was de eerste van vele bezoeken aan de koninklijke familie. Gesprekken met mensen die zijn `boekfiguren` van nabij meemaken, dagboeknotities, brieven en ander authentiek materiaal vormen de voornaamste bronnen voor zijn werk.

Bibliografie (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Over het koninklijk huis[bewerken | brontekst bewerken]

Diversen[bewerken | brontekst bewerken]

  • 2001 - Oud Baarn vanuit de lucht, i.s.m. KLM Aerocarto.
  • 1994 - De kerk aan de Nassaulaan : honderd jaar Christelijke Gereformeerden in Baarn : 1894-1994
  • 1980 - Een monnik vertelt...: gedachten, gedichten en dagboekfragmenten; een monnik van de Achelse Kluis (pseud. van Broeder Titus)
  • 1979 - Brief van Frederik Johan Lammers (1937-) aan Jelle Troelstra (1833-1906)
  • 1975 - Baarn in oude ansichten deel 2 (Lage Vuursche), ISBN 978-90-288-3146-9
  • 1970 - Baarn in oude ansichten, ISBN 978-90-288-3145-2