Frederik Belinfante

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Fred Belinfante
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonlijke gegevens
Volledige naam Frederik Jozef Belinfante
Geboren Den Haag, 6 januari 1913
Overleden Gresham (Oregon), 5 juni 1991
Nationaliteit Nederlands
Werkzaamheden
Vakgebied Natuurkunde
Universiteit Purdue-universiteit
Proefschrift Theory of Heavy Quanta
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Frederik Jozef (Fred) Belinfante (Den Haag, 6 januari 1913Gresham (Oregon), 5 juni 1991) was een Nederlands natuurkundige en hoogleraar aan de Purdue-universiteit.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Belinfante studeerde natuurkunde aan de Universiteit Leiden onder Hendrik Kramers. Hij promoveerde in 1939 op het proefschrift "Theory of Heavy Quanta". Na zijn promotie was hij lector aan de Leidse universiteit, maar tijdens de Duitse bezetting van Nederland was de universiteit gesloten zodat hij geen les kon geven.

In 1946 accepteerde Belinfante een positie als universitair hoofddocent aan de Universiteit van Brits-Columbia in Vancouver. Twee jaar later werd hij universitair hoofddocent natuurkunde aan de Purdue-universiteit, in 1951 volgde een promotie tot hoogleraar. Hoewel hij in 1979 met emeritaat ging, bleef hij actief in de fysica.

Werk[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens zijn promotieonderzoek schreef hij samen met Wolfgang Pauli een artikel over het statistieke gedrag van bekende en niet-bekende elementaire deeltjes welke in 1940 in Physics werd gepubliceerd.[1] Samen met de Belgische fysicus Léon Rosenfeld leidde hij de naar hun vernoemde Belinfante-Rosenfeld energietensor af.

Gedurende zijn lange carrière als fysicus hield Belinfante zich bezig met fundamentele vragen in alle takken van de natuurkunde, inclusief de basisbeginselen van de kwantummechanica, kwantumelektrodynamica, algemene relativiteitstheorie en de statische fysica.

Belinfantes werken omvat onder andere "Survey of Hidden Variable Theories" (1973) en "Measurement and Time Reversal in Objective Quantum Theory" (1975).