Gebruiker:Anneke Harmsen/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Roland Vonk bezig in zijn thuisstudio.

Roland Vonk is een Nederlandse journalist, schrijver, muziekverzamelaar en radiomaker die zich heeft gespecialiseerd in muziek uit en over Rotterdam en omgeving. Na zijn studies rechten en psychologie (alleen propaedeuse) is hij in 1984 als freelance-journalist begonnen bij een huis-aan-huisblad. Van 1985-1989 schreef hij voor Het Vrije Volk. Sinds 1989 maakt hij programma’s voor RTV Rijnmond. In de loop der jaren leverde hij artikelen aan diverse tijdschriften, publiceerde hij enkele boeken en produceerde hij cd’s.

Radio[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds de zomer van 1998 is Roland Vonk wekelijks op Radio Rijnmond te horen met het eenmans-programma Archief Rijnmond, waarin hij aandacht besteedt aan oude plaatjes, curieuze opnamen, onbekende teksten en vergeten artiesten uit de regio Rijnmond. Mede voor dat programma bouwt Vonk een regionaal muziekarchief op. Dat archief bestaat uit grammofoonplaten, cd’s, cassettes, boeken, krantenknipsels, artiestenfoto’s, bladmuziek en alles daar omheen.

In 2018 beleefde Archief Rijnmond zijn duizendste uitzending.

Sinds 2002 maakt Vonk daarnaast op Radio Rijnmond een programma met muzikale curiosa van buiten de Rijnmond-regio, getiteld Het Opkamertje. Daarin is ruimte voor onder meer protestnummers, plagiaat, curieuze covers, bezongen Grote Gebeurtenissen, bijklussende helden van film en tv, jeugdzonden, synthesizer-pioniers, vals zingende amateurs, moedeloos makende muzak en muzikale opgravingen van overal en nergens.

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

De ouders van Roland Vonk, Johan Vonk (1919-2005) en Leny van Maastricht (1923-1975), kwamen uit Den Haag en hebben elkaar in 1950 in Indonesië ontmoet waar zij werkten als respectievelijk arts en verpleegster in een ziekenhuis in Palembang. Begin jaren vijftig kregen zij kort na elkaar drie dochters, en vijf jaar later op 15 augustus 1959 nog een zoon, Roland. Het gezin is in Indonesië gebleven tot 1961. Terug in Nederland heeft vader Johan zich in het toenmalige Dijkzigt Ziekenhuis gespecialiseerd tot algemeen chirurg en heeft het gezin gewoond in Berkel en Rodenrijs, Warnsveld en Schiedam. Roland is in 1980 in Rotterdam neergestreken en daar altijd gebleven. Hij is van 1994-2010 getrouwd geweest met casting-director Edith Hazelebach. In 2011 trouwde hij met kunstenares Anneke Harmsen.

Van zijn persoonlijk leven heeft Roland bij herhaling verslag uitgebracht in radiopraatjes, op Facebook en in boekvorm. Hij is ook altijd open geweest over zijn milde vorm van autisme en zijn strijd tegen depressiviteit.


In 2016 raakte Vonk verwikkeld in een arbeidsconflict met Rijnmond na het leveren van interne kritiek, wat leidde tot een ontslagzaak bij de kantonrechter. De rechter vond dat Vonk wel iets te verwijten viel, maar omdat Rijnmond een procedurefout had gemaakt honoreerde hij het ontslagverzoek niet. De rechter zag ook geen verstoorde arbeidsverhouding. Rijnmond besloot daarop zich bij de uitspraak neer te leggen en niet in hoger beroep te gaan. Vonk kon weer aan het werk.


Op 6 maart 2022 ontving Vonk de Cultuurpenning 2021 uit handen van de Rotterdamse wethouder Said Kasmi.

Brazilië[bewerken | brontekst bewerken]

Rond zijn 16e raakte Roland Vonk verslingerd aan Braziliaanse muziek. In 1986 is hij voor het eerst (in zijn eentje) naar Brazilië gegaan, gewapend met tien lessen Portugees. In de loop der jaren is hij er talloze keren geweest. Hij heeft veel concerten bezocht en veel tijd doorgebracht in tweedehands-platenwinkels. Zijn muzikale verzamelwoede is begonnen met Braziliaanse muziek. Artikelen van hem over allerlei facetten van de Braziliaanse samenleving zijn verschenen in Het Vrije Volk, NRC Handelsblad, HP/De Tijd, Internationale Samenwerking en Onze Wereld.


Carrière en bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

Boeken

  • 1987-1992 Rotterdam op Zak, zakagenda met informatie over Rotterdam
  • 2000 Breng mij naar Rotterdam terug, deel 2, boek met en over Rotterdamse liedjes
  • 2005 Boekje over Rotterdamse liedjes voor de Centrale Discotheek Rotterdam
  • 2017 Dat moet nog blijken, boek met persoonlijke verhalen en beschouwingen (Uitgeverij Douane)
  • 2019 De Muzikale Voddenman, boek met muziekverhalen (Uitgeverij Douane)


Radio

  • 1989 - heden Archief Rijnmond, besteedt wekelijks aandacht aan oude plaatjes, curieuze opnamen, onbekende teksten en vergeten artiesten uit de regio Rijnmond.
  • 2002 - heden Het Opkamertje waarin Protestnummers, plagiaat, bezongen Grote Gebeurtenissen, bijklussende helden van film en tv, valszingende amateurs en andere muzikale opgravingen van buiten de Rijnmond
  • 2011-2019 Interviews van steeds een uur voor het programma Rijnmond Staat Stil.
  • 2007-2011 Jaarlijks steeds twee weken lang in de aanloop tot het Northsea Jazz Festival het programma JazzNaZess, met eigen jazz-opnamen en interviews.
  • 2007-2009 Samen met Paul Verspeek wekelijks het programma De Weeklacht waarin gebeurtenissen van de voorbije week werden doorgenomen met mensen uit de wereld van wetenschap, geestelijke gezondheidszorg, advocatuur en cultuur.
  • 1993-1994 Uit & Thuis. Programma waarin mensen met de taxi van straat werden geplukt om een uur lang hun favoriete muziek op de radio te laten horen en toe te lichten.
  • 1991-1994 Vonkey Business, wekelijks media- en human interest-programma. Een half uur op zaterdagmorgen.
  • Incidentele programma’s, bijdragen en serietjes op Radio Rijnmond. Waaronder: De Muzikale Voddenman (huisbezoeken aan mensen met bijzonder geluidsmateriaal) en De Vondst van de Vrijdag (een wekelijkse vondst op geluidsgebied). Bijdrages aan het Vpro-radioprogramma Ongehoord.


TV (selectie)

  • 1989-1991 Wekelijkse uitgaansrubriek op Stads TV Rotterdam. Presentatie, montage en samenstelling
  • 1994-1996 Gisteren, wekelijks programma met muziek, human interest en rariteiten op Stads TV Rotterdam. Presentatie, montage en samenstelling
  • 1997 De Burgemeester, serie portretten van burgemeesters voor TV Rijnmond. Interviews, montage en samenstelling
  • 2004 Onbelangrijke Plaatjes, serie op TV Rijnmond over regionale zangers en muzikanten. Presentatie, montage en samenstelling
  • 2010 Serie over muzikant Jaap Valkhoff op TV Rijnmond. Presentatie en deels samenstelling


Theater (selectie)

  • ZieNN, satirisch mediaprogramma samen met Harry-Jan Bus en Francisco van Jole in Tejatro Popular (1991-1992).
  • Wintergasten, avondvullende gesprekken in theater Lantaren/Venster, bekende Rotterdammers over hun favoriete films en filmfragmenten (ca 1992-1994)
  • Het Walhalla van de Muzikale Voddenman, theaterprogramma rond Rotterdamse liedjes, met gasten en live muziek, in Theater Walhalla (vanaf 2021)