Gebruiker:Djwoen/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

- eerste alinea moet een algemene karakterisering zijn, nu al te specifiek X

- structuur aanbrengen via hyperlinks, ook al bestaat er nog geen artikel voor op Wikipedia X

- "De Bond Zonder Gezegeld Papier" niet uitleggen, verwijzen naar apart artikel

- alinea "De Bond Zonder Gezegeld Papier / Siensjaal" is te lang, opsplitsen

>> dit al bekeken? https://www.groene.nl/artikel/kunstbroeders

>> en het pdf 'jos_leonard_en_de_ontstaansgeschiedenis_van_het_grafisch_ontwerp_in_belgie'? (kan ik je sturen, de link wil hier niet plakken)

Jos Léonard[bewerken | brontekst bewerken]

Jos Léonard (Antwerpen,1892Elsene, 1957) was een Belgisch tekenaar, graficus, boekontwerper en abstract kunstenaar.

Leven[bewerken | brontekst bewerken]

Jos Léonard ging naar de lagere school van het aartsbisschoppelijke Sint Norbertuscollege. Op die school begon zijn vriendschap met Paul Van Ostaijen. Léonard studeerde aan de Antwerpse Academie, samen met Paul Joostens, maar hij maakte zijn studie niet af vanwege een ziekte.

Werk[bewerken | brontekst bewerken]

Jeugd, Maandschrift voor Kunst en Leven[bewerken | brontekst bewerken]

Met zijn broer richtte Léonard het tijdschrift Jeugd, Maandschrift voor Kunst en Leven op. Van Ostaijen sloot zich aan als vaste medewerker bij het tijdschrift.

Novy[bewerken | brontekst bewerken]

Samen met Floris Jespers, Oscar Jespers, en Paul Joostens startte Léonard het reclamevouwblad Novy op 15 oktober 1920.

De Bond Zonder Gezegeld Papier / Sienjaal:[bewerken | brontekst bewerken]

Léonard was lid van de "Bond Zonder Gezegeld Papier". De bond bestond uit Jos Léonard, Paul Joostens, Oscar Jespers en zijn broer Floris Jespers; een groep kunstenaarsvrienden die zich had verzameld rond Paul Van Ostaijen. Omstreeks 1970 was de bond geëvolueerd van een informeel gezelschap naar een echte kunstenaarsgroepering die theoretisch onderbouwd was en een niet te onderschatten rol speelde in de ontwikkeling van de Avant-Garde in Antwerpen. Ze kwamen op avonden bijeen om te discussiëren over kunst. Deze groep richtte toen het magazine Sienjaal op. Dit literaire tijdschrift zou in Nederland de hoofdrol spelen in de ontwikkeling van het expressionisme. Gaandeweg was er wantrouwen gegroeid tegenover Paul joostens en Jos Léonard. Zo distantieërden Jespers en Van Ostaijen zich van "Novy" en uiteindelijk beschouwden ze zich alleen als verdedigers van Sienjaal.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

“ Jos Léonard en de ontstaansgeschiedenis van het grafisch ontwerp in België (1918-1936)” - Proefschrift door Katrien Van Haute.

http://www.odis.be/hercules/toonPers.php?taalcode=nl&id=77654 - 10 Oktober

In 1936 rekende Michel Seuphor Jos Léonard bij de eerste abstracte kunstenaars van België in zijn standaardwerk "de abstracte schilderkunst in vlaanderen".