Gebruiker:Gklinkenberg/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is het persoonlijke kladblok van Gklinkenberg.
Een kladblok is een subpagina van iemands gebruikerspagina. Het dient als testruimte voor de gebruiker en om nieuwe artikelen of langere toevoegingen aan bestaande pagina's voor te bereiden.

Let op: je kladblok opslaan gaat met de knop 'publiceren'. De pagina wordt daarmee nog niet in de openbare encyclopedie geplaatst en blijft een kladpagina. De kladblokpagina is wel zichtbaar (voor iedereen die wat meer van Wikipedia) en mag dus geen onoorbare dingen te bevatten.

Het is, ook in een kladblok, uitdrukkelijk niet toegestaan om zonder toestemming auteursrechtelijk beschermd materiaal van derden te publiceren.
Enkele handige links: Spiekbriefje | Snelcursus

Andere testplaatsen: De algemene zandbak | De probeerpagina van de snelcursus | De sjabloonzandbak

Dr. Meent Wilhelm van der Sluis (Emmer-Erfscheidenveen, 15 januari 1944 - Assen, 13 juli 2000)[1] was een sociaal-geograaf en politicus.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Na zijn middelbare schoolopleiding studeerde Van der Sluis sociale geografie in Groningen. Hij was docent aan het hoger beroepsonderwijs, eerst aan de Pedagogische Academie te Assen daarna aan het Van Hallinstituut in Groningen. Van der Sluis promoveerde in 1987 in Nijmegen op een proefschrift getiteld "Ruimtelijke aspekten van het elektriciteitsverbruik in Nederland". Van der Sluis was de eerste die een verband zag tussen de gaswinning in het Noorden van het land en de aardbevingen in het gebied, zie verder hieronder. Ook had hij grote belangstelling op het terrein van de Drentse geschiedenis en het milieu. Hij publiceerde diverse werken over het Drentse veengebied, de veenwinning en de veenarbeiders. De door hem opgebouwde verzameling veengereedschap heeft hij overgedragen aan het Fries Museum. Hij was gedurende een periode van bijna twaalf jaar lid van Provinciale Staten van Drenthe voor de Partij van de Arbeid. Meent van der Sluis overleed in juli 2000 op 56-jarige leeftijd aan een hartstilstand.

Aardbevingen en gaswinning[bewerken | brontekst bewerken]

Van alle genoemde activiteiten en publicaties heeft het leggen van een relatie tussen gaswinning en aardbevingen het grootste maatschappelijke effect en wordt daarom in dit artikel apart beschreven.

Van der Sluis onderbouwt zijn stelling dat er een relatie is tussen aardbevingen en gaswinning in een tweedelig rapport "Aardbevingen in Noord-Nederland". Hierin ontvouwt hij de bomijs-theorie [2]die hij verder uitwerkt als het model van "S-radiale trillingen". Essentie van deze theorie is dat de trillingen vanuit het Slochteren gasveld naar de omgeving wordt doorgegeven via het S-radialenpatroon. Dit patroon wordt bepaald door het ondergrondse stelsel van zoutkoepels en breuklijnen. Deze theorie is nadien nooit breed aanvaard en/of bewezen. Van der Sluis geeft zelf ook ruimte voor nuancering en onzekerheid maar zijn eindconclusie is helder: "Hoe het ook zij, het is voor mij buiten kijf dat de oorzaak van de bevingen en trillingen in en bij Assen en tevens het hele Noorden, gelegen is in het Slochterenveld"[3] Deze eindconclusie is na een lange periode van discussie algemeen aanvaard door de overheid en concessiehouder in het gebied, de Nederlandse Aardolie Maatschappij(NAM).

In het tweede deel behandelt van der Sluis de effecten die de (toekomstige)aardbevingen hebben. Naast deze effecten loopt als rode draad door dit deel dat de NAM "als bieder van informatie een monopolie bezit".[4] Ook laat hij zien dat het aantal bij de diepe ondergrond betrokken (onderzoeks-)organisaties erg klein is en dat de belangen vaak verstrengeld zijn. Als hoofdconclusie pleit Van der Sluis voor het openbaar maken van alle relevante gegevens en een onafhankelijke deskundige voorlichting.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • Historische Vincent van Gogh routes, Groningen, 2005
  • De Drentse tijd van Vincent van Gogh, Groningen, 2001 (met Wout J. Dijk)
  • Terug in de bruine wereld van Emmer-Erfscheidenveen, 1898-1948-1998, Groningen, 1998
  • Dutch drowning syndrome : mijnbouwschade op vasteland en Wadden in Nederland, Groningen, 1997 (met Lucas Reijnders)
  • Veenarbeiders van Emmer-Erfscheidenveen, 1948-1954, 1994
  • Bodemstijgingen en lokale zakkingen mogen niet van de Minister, 1994
  • Energie & milieu in de Nederlandse krant 1968-1993, Hoogezand, 1993
  • Aardbevingen en bodembeweging in kaart: een nieuw licht op de oorzakelijke samenhang met gaswinning, Hoogezand, 1990
  • Aardbevingen in Noord-Nederland: over bodemdaling en bodemtrilling, Hoogezand, 1989
  • Ruimtelijke aspekten van het elektriciteitsverbruik in Nederland, proefschrift, Nijmegen, 1987
  • Gedenkboek PvdA 1946-1986, SDAP 1903-1946 Assen, 1986
  • Lombok en Aardscheveld, Assen, 1982


{{DEFAULTSORT:Sluis, Meent van der}} [[Categorie:Sociaal geograaf]] [[Categorie:Nederlands wetenschapper]] [[Categorie:PvdA-politicus]]