Gebruiker:Krisgrotius/klad4

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
 klad    klad2    klad3    klad4    klad5  
Hankyu
(阪急電鉄)
Hankyū Dentetsu
Krisgrotius/klad4
Oprichting 1910
Hoofdkantoor 1-16-1, Shibata, Kita-ku, Osaka
Producten Transport
Website hankyu.co.jp
Portaal  Portaalicoon   Economie

Hankyu Spoorwegmaatschappij (阪急電鉄, Hankyū Dentetsu) is een Japanse, private spoorwegmaatschappij die actief is in het noorden van de regio Kansai. De spoorwegmaatschappij is een dochteronderneming van Hankyu Hanshin Holdings dat op zijn beurt samen met H2O Retailing en Tōhō de Hankyū Hanshin Tōhō-groep (阪急阪神東宝グループ, Hankyū Hanshin Tōhō Gurūpu) vormt. Het hoofdstation van de maatschappij bevindt zich in het Station Umeda in Osaka. De Hankyu-rijtuigen zijn bordeaux gekleurd . Het netwerk van Hankyu bedient op werkdagen bijna 2 miljoen mensen http://onlinepubs.trb.org/onlinepubs/tcrp/tcrp_rpt_52-h.pdf

http://www.hankyu-europe.com/-Hankyu,Hanshin,Toho,Group-en.html

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Station Umeda bij de inhuldiging

Oprichting[bewerken | brontekst bewerken]

In 1907 werd de Minoo Arima Elektrische Trammaatschappij (箕面有馬電気軌道株式会社, Minoo Arima Denki Kidō Kabushiki Gaisha) opgericht door Ichizō Kobayashi. Op 10 maart 1910 opende Minoo Arima de spoorlijnen tussen Umeda en Takarazuka (de huidige Takarazuka-lijn) en tussen Ishibashi en Minoo (de huidige Minoo-lijn).

Uitbreiding naar Kobe[bewerken | brontekst bewerken]

Op 4 februari 1918 werd Minoo Arima hernoemd naar Hanshin Kyūkō Spoorwegmaatschappij (阪神急行電鉄株式会社, Hanshin Kyūkō Dentetsu Kabushiki Gaisha, afgekort als "Hankyū", 阪急). Op 16 juli 1920 opende de Kobe-lijn tussen Jūsō en Kobe (later hernoemd tot Kamitsutsui) en de Itami-lijn tussen Tsukaguchi en Itami. Op 1 april 1936 werd de Kobe-lijn verlengd van Nishi-Nada (het huidige: Ōji-kōen) tot de nieuwe terminus in Kobe (het huidige: Station Sannomiya).Het deel van de Kobe-lijn tussen Nishi-Nada en Kamitsutsui werd hernoemd naar de Kamitsutsui-lijn. Deze lijn hield op te bestaan op 20 mei 1940.

In 1936 richtte Hankyu een honkbalteam op. In 1937 werd het Hankyu Nishinomiya Stadion de thuisbasis van het team.Dit stadion bevond zich vlakbij Station Nishinomiya-Kitaguchi. De Hankyu Braves (de naam van het honkbalteam sinds 1947) speelden in dit stadion tot 1988. Zij waren de voorloper van het huidige honkbalteam de Orix Buffaloes.

Fusie met Keihan[bewerken | brontekst bewerken]

Op 1 oktober 1943 fuseerde Hanshin Kyūkō op bevel van de Japanse overheid met Keihan. De maatschappij kreeg de naam Keihanshin Kyūkō Spoorwegmaatschappij (京阪神急行電鉄株式会社, Keihanshin Kyūkō Dentetsu Kabushiki Gaisha, afgekort tot "Keihanshin", 京阪神). Deze gefuseerde maatschappij baatte onder meer de Keihan-lijn, de Uji-lijn, de Shinkeihan-lijn (de huidige Kyoto-lijn), de Senriyama-lijn (de huidige Senri-lijn), de Jūsō-lijn (een onderdeel van de Kyoto-lijn), de Arashiyama-lijn, de Keishin-lijn en de Ishiyama Sakamoto-lijn. In 1945 werd hier nog de Katano-lijn aan toegevoegd.

Na WO II[bewerken | brontekst bewerken]

610 Series car, built 1953-56

Op 1 december 1949 werden de Keihan-lijn, de Katano-lijn, de Uji-lijn, de Keishin-lijn en de Ishiyama-Sakamoto-lijn afgesplitst van Keihanshin om de nieuw opgerichte maatschappij Keihan te vormen. Hoewel hierdoor Keihan opnieuw onafhankelijk werd, was de maatschappij toch veel kleiner dan voor de de fusie van 1943 . De Shinkeihan-lijn en haar aftakkingen bleven immers bij Keihanshin. De huidige structuur van het netwerk van Hankyu met drie hoofdlijnen ontstond in deze periode.De afkorting van Keihanshin Kyūkō Spoorwegmaatschappij werd gewijzigd van "Keihanshin" tot "Hankyū".

Op 7 april 1968 startte de Kobe-lijn met treindiensten die doorreden via de Tozai-lijn van Kōbe kōsoku en de hoofdlijn van de Sanyo Electrische Spoorwegmaatschappij. Op 6 december 1969 startte de Kyoto-lijn en de Senri-lijn met treindiensten die doorreden via de Sakaisuji-lijn van de Metro van Osaka. In 1970 vormde de Senri-lijn een van de toegangsroutes naar de Expo '70.

Op 1 april 1973 werd de Keihanshin Kyūkō Spoorwegmaatschappij hernoemd naar de Hankyu Dentetsu (阪急電鉄株式会社, Hankyū Dentetsu Kabushiki Gaisha).

Op 1 april 2005 werd Hankyu Dentetsu een holding en het bedrijf werd hernoemd naar Hankyu Holdings. (阪急ホールディングス株式会社, Hankyū Hōrudhingusu Kabushiki Gaisha). The railway business was ceded to a subsidiary, now named Hankyu Corporation (before the restructuring, the new company which reused a dormant company founded on December 7, 1989 was called "Hankyū Dentetsu Bunkatsu Junbi K.K." (阪急電鉄分割準備株式会社)).

Op 1 oktober 2006 nam Hankyu Holdings de spoorwegmaatschappij Hanshin over en de holding werd hernoemd naar Hankyu Hanshin Holdings.

Lijnen[bewerken | brontekst bewerken]

De Hankyu-lijnen

Hankyu beheert drie hoofdlijnen die Osaka verbinden met Kobe, Takarazuka en Kyoto

Kobe-lijn (神戸本線) (Categorie-1: Umeda - Sannomiya)

Takarazuka-lijn (宝塚本線) (Categorie -1: Umeda - Takarazuka)

Kyoto-lijn (京都本線) (Categorie -1: [[Umeda - - Kawaramachi)

De Myōken-lijn en de Nissei-lijn van Noseden (Categorie-1: Kawanishi-Noseguchi - Station Myōkenguchi/ Station Nissei-Chūō) vormen aanvoerlijnen van de Takarazuka-lijn. Noseden is een aparte spoorwegmaatschappij onder de controle van Hankyu.

Etymologie[bewerken | brontekst bewerken]

De naam Hankyu staat voor Keihanshin Kyūkō (京阪神急行). Keihanshin (京阪神) is de Japanse benaming voor de metropool Osaka (大阪)-Kobe (神戸)-Kyoto (京都). Kyūkō (急行) betekent sneltrein.

Dochteronndernemingen[bewerken | brontekst bewerken]

Principal Subsidiaries: Nose Electric Railway Co., Ltd; Kobe Electric Railway Co., Ltd; Kita-Osaka Railway Co., Ltd; Hokushin Kyuko Electric Railway Co., Ltd; Kobe Rapid Transport Railway Co., Ltd; Hankyu Bus Co., Ltd; Hankyu Realty Co., Ltd. (50%); Hankyu Sangyo Co., Ltd; Arima Kogyo Co., Ltd; HOTEL new HANKYU Co., Ltd; Hankyu Taxi Co., Ltd. http://www.fundinguniverse.com/company-histories/Hankyu-Corporation-Company-History.html

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Hankyu van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

{{Appendix}} [[Categorie:Railway companies of Japan]] [[Categorie:Companies based in Osaka Prefecture]] [[de:Hankyū Dentetsu]] [[fr:Hankyu Corporation]] [[ko:한큐 전철]] [[ja:阪急電鉄]] [[pl:Hankyū]] [[zh:阪急電鐵]]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

[[Categorie:Spoorwegen in Japan]] [[Categorie:Vervoer in de prefectuur Osaka]] [[Categorie:Monorail]] [[bn:ওসাকা মনোরেল]] [[eo:Osaka Rapida Fervojo]] [[ja:大阪高速鉄道]] [[pl:Osaka Monorail]]