Gebruiker:Krisgrotius/klad5

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
 klad    klad2    klad3    klad4    klad5  
Gračanica
Graçanicë/ Грачаница
Gemeente in Kosovo Vlag van Kosovo
Krisgrotius/klad5 (Kosovo)
Krisgrotius/klad5
Situering
Regio Pristina
Coördinaten 42° 36′ NB, 21° 12′ OL
Algemeen
Inwoners
(2009[1])
170.000
Portaal  Portaalicoon   Kosovo

Gračanica (Albanees: Graçanicë; Servisch: Gračanica , Грачаница) is een gemeente in Kosovo. De gemeente bestaat uit de stad Gračanica en 45 dorpen. De oppervlakte van de gemeente bedraagt 345 km². Albanees en Servisch zijn de twee officiële talen in de gemeente. Het huidige bevolkingsaantal van de gemeente ligt tussen ergens rond de 140.000 à 170.000 inwoners. Volgens de OVSE is de meerderheid van de inwoners, ongeveer 160.000, van etnisch Albanese afkomst. Hiernaast wonen er een aantal minderheden binnen deze gemeente: Ashkali (3762), Roma (265), Egyptenaren (50), Gorani (230), Bosniakken (70), Serviërs (63) en Turken (40). De gemeente Graçanicë/Gračanica werd gevormd op basis van de Kosovaarse wet “op de bestuurlijke grenzen van de gemeenten” (NR. 03/L-041) . Deze wet van 20 februari 2008 verscheen op 2 juni 2008 in het Kosovaarse Staatsblad (Albanees:Gazeta Zyrtare e Republikës së Kosovës ; Servisch: Službeni List Republike Kosova) en werd 15 dagen later van kracht. Op basis van deze wet werd besloten tot oprichting van acht nieuwe gemeenten - waaronder de gemeente Graçanicë/Gračanica - en de uitbreiding van één gemeente. [2] Na de verkiezingen van 15 november 2009 werd de gemeente officieel opgericht bij de eerste zitting van de gemeenteraad op 29 december 2009. Deze nieuwe gemeente werd opgericht op het grondgebied van de gemeenten Lipjan/Lipljan, Fushë Kosovë/Kosovo Polje en Prishtinë/Priština.

De gemeente bestaat uit de hoofdplaats Graçanicë/Gračanica en 15 dorpen. De gemeente beslaat een oppervlakte van 131,25 km². De gemeente Graçanicë/Gračanica bevindt zich 5 km ten zuiden van Pristinastad en wordt begrensd door de gemeente Prishtinë/Priština in het noorden, de gemeente Lipjan/Lipljan het zuiden en de gemeenten Fushë Kosovë/Kosovo Polje in het westen. De Serviër Bojan Stojanović is de burgemeester van Graçanicë/Gračanica. Bij de oprichting werden zes dorpen uit de gemeente Prishtinë/Priština die bewoond worden door Kosovo-Serviërs (en Roma) aangehecht Graçanicë/Gračanica.30 De stad Graçanicë/Gračanica is het culturele centrum van de Serviërs die ten zuiden van de Ibar leven. In Graçanicë/ Gračanica ligt het klooster van Gračanica waar bisschop Atanasije, de Servische religieuze leider leeft.31 Graçanicë/Gračanica is de grootste Servische nederzetting buiten het noorden van Kosovo. 32 Graçanicë/Gračanica is tevens de tijdelijke zetel van het parallelle Servische bestuur van de stad Priština. De parallelle Servische structuren33 hielden op 11 mei 2008 verkiezingen. UNMIK verklaarde deze verkiezingen illegaal.34 Nebojša Nikolić is de huidige (Servische) burgemeester van de stad Priština (Servisch: Grad Priština) .35 Deze parallelle “gemeente” controleert de parallelle structuren van het openbaar bestuur, onder meer uitreiking van Servische identiteitsdocumenten, de gezondheidszorg en het onderwijs in de gemeente Graçanicë/Gračanica.36

Volgens de gemeentelijke website van Graçanicë/Gračanica leven er in de gemeente ongeveer 25.000. De overgrote meerderheid van de inwoners zijn etnische Serviërs (85,7%). Onder de niet-Servische bevolking bevinden zich Roma en Ashkali (10,6%) en Albanezen (3,7%).