Internationale Luchthaven Kansai

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Internationale Luchthaven Kansai
Een McDonnell Douglas MD-11 van Finnair en een Boeing 777 van de KLM op de Internationale Luchthaven Kansai
Een McDonnell Douglas MD-11 van Finnair en een Boeing 777 van de KLM op de Internationale Luchthaven Kansai
IATA: KIX ICAO: RJBB
Algemene informatie
Opgericht 4 september 1994
Type Semi-publiek
Eigenaar Kansai International Airport Co., Ltd.
Plaats Osaka
Hoogte 8 m
Coördinaten 34° 26′ NB, 135° 15′ OL
Website http://www.kansai-airport.or.jp/
Locatie in Japan
Internationale Luchthaven Kansai
Internationale Luchthaven Kansai
Startbanen
   Baan      Lengte   Materiaal
06R-24L 3500 m Asfalt
06L-24R 4000 m Asfalt
Lijst van luchthavens
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

De Internationale Luchthaven Kansai (Japans: 関西国際空港, Kansai Kokusai Kūkō) is een internationale luchthaven ten zuiden van Osaka (Japan). De luchthaven is gebouwd op een kunstmatig eiland in het midden van de Baai van Osaka, voor de kust van de steden Sennan, Izumisano en de gemeente Tajiri in de prefectuur Osaka.

Kansai is de eerste luchthaven die op een kunstmatig eiland gebouwd werd. De terminal van de luchthaven is de langste ter wereld, en de brug naar het vasteland is de langste vakwerkbrug ter wereld. Kansai werd in 2001 uitgeroepen tot Civil Engineering Monument of the Millennium, een jaarlijkse prijs van de American Society of Civil Engineers. In de World Airport Awards van 2006 kwam de luchthaven vierde in de categorie Airport of the Year.

In fiscaal jaar 2005 verwerkte de luchthaven 112.579 vliegbewegingen en 16.428.399 passagiers, waarvan ruim 11 miljoen internationale passagiers waren. De hoeveelheid vervoerde goederen bedroeg 843.368 ton. Kansai is de thuisbasis van All Nippon Airways, Japan Airlines en Nippon Cargo Airways. KLM vloog op 6 september 1994 voor het eerst naar Kansai. Toentertijd vloog KLM nog twee keer per week naar Kansai met de Boeing 747-400. KLM vliegt anno 2012 dagelijks met een Boeing 777-200ER tussen Kansai en Schiphol, de luchthaven van Amsterdam.

De luchthaven werd aangelegd om de economie van de Kansai-regio te versterken. De bestaande luchthaven van Osaka was omgeven door bebouwing en kon daarom niet verder worden uitgebreid. Oorspronkelijk zou de nieuwe luchthaven bij Kobe worden gebouwd, maar het stadsbestuur van Kobe was hier op tegen. Uiteindelijk werd besloten om de luchthaven op een kunstmatig eiland aan te leggen, wat ook het voordeel had dat de luchthaven 24 uur per dag open kon blijven.

De bouw van de luchthaven was één van de meest prestigieuze en complexe bouwprojecten van de moderne tijd. Het eiland moest zowel aardbevingen als tyfoons kunnen weerstaan. Het project is ook één van de duurste ondernemingen aller tijden; het heeft tot op heden naar schatting 15 miljard dollar gekost.

In 1987 begon de aanleg van het kunstmatige eiland van 4 kilometer bij 1 kilometer. De dijk om het eiland heen kwam gereed in 1989, een jaar later gevolgd door de brug van 3,75 kilometer naar het vasteland, de langste vakwerkbrug ter wereld. In 1991 was het eiland ingevuld en kon de bouw van de terminal beginnen. Deze terminal had een speciale constructie nodig omdat het nieuw aangelegde eiland langzaam zonk, en omdat het aardbevingen moest kunnen weerstaan. De terminal, ontworpen door Renzo Piano en Noriaki Okabe, is de langste ter wereld, met een lengte van 1,7 kilometer.

De luchthaven opende op 4 september 1994. Een jaar later vond een grote aardbeving plaats bij Kobe, 20 kilometer verderop. De luchthaven bleef echter onbeschadigd; zelfs de ramen bleven heel. Ook een tyfoon in 1998, met windsnelheden tot 200 kilometer per uur, berokkende geen noemenswaardige schade aan de luchthaven.


Externe links[bewerken]