Gebruiker:L4atjuh/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is het persoonlijke kladblok van L4atjuh.
Een kladblok is een subpagina van iemands gebruikerspagina. Het dient als testruimte voor de gebruiker en om nieuwe artikelen of langere toevoegingen aan bestaande pagina's voor te bereiden.

Let op: je kladblok opslaan gaat met de knop 'publiceren'. De pagina wordt daarmee nog niet in de openbare encyclopedie geplaatst en blijft een kladpagina. De kladblokpagina is wel zichtbaar (voor iedereen die wat meer van Wikipedia) en mag dus geen onoorbare dingen te bevatten.

Het is, ook in een kladblok, uitdrukkelijk niet toegestaan om zonder toestemming auteursrechtelijk beschermd materiaal van derden te publiceren.
Enkele handige links: Spiekbriefje | Snelcursus

Andere testplaatsen: De algemene zandbak | De probeerpagina van de snelcursus | De sjabloonzandbak

User-generated content, letterlijk "gebruiker-gegenereerde inhoud", is informatie die door gebruikers van een medium wordt aangeleverd. Met deze informatie wordt een medium (aan)gevuld, en kunnen andere gebruikers deze informatie zien en gebruiken. Wikipedia is hier een goed voorbeeld van.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

User-generated content is een term die nieuw klinkt maar al vrij lang bestaat. In de oude media valt het te beschouwen als ingezonden brieven, de lezersrubriek of de video’s die naar televisieprogramma’s zoals De Leukste Thuis werden gestuurd.[1]

Op het internet is één van de eerste websites die gebruik maakte van user-generated content Usenet in 1980, een globaal discussie netwerk waarop gebruikers ervan berichten en commentaar konden delen over een bepaald onderwerp. Daarna volgden Prodigy in 1988 en de vroege versies van AOL ook met dergelijke netwerken.[2] Door de toenemende mate van het gebruik van sociale media zoals Myspace, Hyves, Flickr en Facebook en de grote populariteit van deze media is ook de term user-generated content algemener en bekender geworden. Vooral de laatste jaren beseffen bedrijven zich dat ze achterlopen op de consument, en beginnen steeds meer gebruik te maken van websites waarop zowel het bedrijf als de klant informatie kunnen toevoegen.

Modern gebruik[bewerken | brontekst bewerken]

Conversatieprisma, waarop te zien is welke media voor welk doeleind gebruikt wordt.

Het grote verschil van moderne user-generated content met vroeger is dat het publiceren ervan vele malen sneller gaat dankzij het internet. Tegenwoordig voegt bijna iedereen user-generated content toe aan websites. Dit kan gebeuren via sociale media, zoals Hyves en Facebook, maar ook door te reageren op online artikelen of blogs. In de laatste jaren zijn er meer gebruikers van content bijgekomen dan makers ervan,[3] en dat aantal blijft groeien.

Commerciele toepassing[bewerken | brontekst bewerken]

Behalve dat consumenten sociale media meer zijn gaan gebruiken, maken ook steeds meer bedrijven gebruik van user-generated content. Zo kunnen bedrijven gebruik maken van sociale media om hun klanten te bereiken en hen op de hoogte brengen van acties of nieuwe producten. De Nederlandse Spoorwegen hebben een twitteraccount opgezet waarop zowel vertragingen of omleiding worden gemeldt, als dat vragen van reizigers worden beantwoord. Ook in de media wordt user-generated content ingezet. Dit kan minimaal zijn, zoals alleen een lichtkrant op het televisie- of beeldscherm van de kijker. Toch gebruikt men UGC ook in grotere mate. Zo heeft de NCRV ongekendtalent.nl en serioustalent.nl waarvan de content wordt gebruikt bij radiostation 3FM en de Top 2000 cover contest, en videotalent.nl waarvan de content bij programma's als Man Bijt Hond wordt gebruikt.[4]. Een ander voorbeeld is de samenwerking tussen Scoopshot en dagblad Metro. Door middel van UGC en crowdsourcing verzamelt Scoopshot foto's van de gebruikers van hun app. De Metro plaatst elke dag een Scoopshot-foto, ongeacht of dit nieuws is of een interessant beeld. Diegene die de foto gemaakt heeft hoeft geen professional te zijn.

Business modellen[bewerken | brontekst bewerken]

Ondanks dat het commercieel gebruik van user-generated content aan het groeien is, is het voor bedrijven lastig om er geld of zelfs winst uit te halen. Onderstaand een aantal business modellen die veelal toegepast worden in het bedrijfsleven:

  • Gebruikers laten betalen voor bepaalde content, bepaalde elementen kunnen alleen verkregen worden door ervoor te betalen. Habbo en Second Life passen dit toe. Het microblog Tumblr heeft sinds kort ook een dergelijke functie, waarbij men extra aandacht op een bericht kan vestigen voor een klein bedrag.
  • User-generated content kan nieuwe diensten faciliteren, zoals het maken van marktonderzoeken naar aanleiding van de gegevens die een bedrijf binnenkrijgt.
  • Klantloyaliteit verhogen door middel van user-generated content, door spontane acties naar aanleiding van een bericht van een klant op een sociale media. Zo biedt KLM aan om reislabels te personaliseren voor de koffer, en probeert zo de reis zo aangenaam en leuk mogelijk te maken.
  • User-generated content kan kostenbesparend werken, door sociale media te gebruiken voor promotionele doeleinden in plaats van een eigen portal opzetten voor deze doeleinden.
  • Toegevoegde waarde voor klanten. Bedrijven kunnen klanten snel inlichten over acties en nuttige informatie bieden. Op Facebook zet Zalando wedstrijden uit voor leden, en Alphen.nu biedt de leden zowel een community aan als tips voor uitgaansgelegenheden in de omgeving en foto's van feesten.

Toepassing[bewerken | brontekst bewerken]

User-generated content wordt op vele manieren toegepast in moderne media. Enkele voorbeelden zijn:

Blogs[bewerken | brontekst bewerken]

Blogs of weblogs zijn online tekstdocumenten die een grote variëteit aan soorten en onderwerpen heeft. Zo zijn er blogs voor mode en gezondheid maar ook voor marketing of vormgeving. Op blogs kan de schrijver, ook wel blogger genoemd, de artikelen op het internet plaatsen. Via zoekmachines als Google kunnen andere mensen deze blogs vinden, lezen en blijven volgen als de content ervan aanspreekt. Blogs worden veelal gepubliceerd met een CMS-systeem, zoals Wordpress, of via gratis online hosting zoals bij Blogger het geval is.

Wiki’s[bewerken | brontekst bewerken]

Een Wiki is een (web)toepassing waarmee artikelen worden verzameld. Het ligt aan de omgeving waarin deze Wiki zich bevind welke inhoud het krijgt. Zo is Wikipedia zelf een verzameling van artikelen van alles wat anderen erop geplaatst hebben, maar kunnen bedrijven wiki's hebben die zich specifiek richten op de markt waarmee het bedrijf zich bezig houd (bijvoorbeeld economie of rechten). Door middel van deze wiki's kunnen mensen zowel informatie verstrekken als aanvullen, en informatie opzoeken en delen.

Forums[bewerken | brontekst bewerken]

Forums zijn wel de meest bekende vorm van user-generated content, en tijdens de stijgende populariteit ook het meest gebruikte. Forums zijn een online discussiebord waarop leden met elkaar gesprekken kunnen voeren en nieuws kunnen uitwisselen. De onderwerpen van zo'n forum kan alles zijn: afkomst, interesses, hobby's of werk. Forums worden vaak gevonden door middel van zoekmachines of mond-tot-mond reclame.

Video’s[bewerken | brontekst bewerken]

Video’s kunnen toegevoegd worden aan daarvoor bestemde websites, zoals Youtube, Vimeo, en Dumpert. Via deze websites kunnen anderen deze video’s bekijken, deze delen of erop reageren. Vloggen is hier een goed voorbeeld van. Personen die deze vlogs maken hebben het dan over hun dagelijks leven, hobby’s of delen tips met kijkers, en uploaden deze ofwel dagelijks of een aantal keren per week. Kijkers kunnen deze opzoeken en erop reageren of deze vlogs delen met andere gelijkgestemden. Ook bedrijven plaatsen video's op Youtube, zoals bijvoorbeeld automerken reclames daar plaatsen, en platenmaatschappijen gebruiken Youtube om muziek te promoten door middel van video's.

Video games[bewerken | brontekst bewerken]

Verscheidene video games gebruiken ook user-generated content. Als de speler het spel wil gaan spelen bepaalt deze hoe het karakter eruit gaat zien. Op deze wijze levert de speler een bijdrage aan hoe het spel beleefd gaat worden. Bij sommige games, zoals The Elder Scrolls: Skyrim kunnen spelers zowel het karakter zelf vormgeven als nieuwe elementen ontwerpen en installeren in de game (genaamd mods)[5]. Andere games die user-generated content gebruiken zijn Minecraft, LittleBigPlanet, en Sims.


Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]