Gebruiker:MadeleineRood/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Jan van der Horn (Amsterdam, 27 februari 1951) is een Nederlandse fotograaf en beeldend kunstenaar. Hij houdt zich bezig met geënsceneerde fotografie, waarvoor hij zijn eigen werelden creëert. Van hem verscheen in 2022 het fotoboek ‘’The light & colors of Jan van der Horn’’, waarin vooral zijn bijzondere gebruik van licht en kleur opvalt.

Opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Jan van der Horn groeide op in Voorschoten en op het Dalton Lyceum in Voorburg kwam hij met fotografie in aanraking. Hij fotografeerde voor de schoolkrant, waardoor hij (met een vervalste perskaart) met zijn camera back-stage kwam en popsterren als Frank Zappa, Elton John, dr. John en Pink Floyd kon fotograferen.

Na de middelbare school volgde hij de vakopleiding fotografie aan de Rietveld Academie in Amsterdam, waar hij in 1973 afstudeerde. Hij assisteerde fotografen als Chris Paul Stapels en Jaap de Graaf.

Vlinder in lotus. Foto: Jan van der Horn.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Na de Rietveld Academie werkte Jan van der Horn voor The Polaroid Corporation, waar hij het vak als (reclame)fotograaf totaal leerde beheersen, tot en met 8 x 10”. Aan de Bloemgracht 81 in Amsterdam had hij zijn eigen studio. Hier kwam hij ook in contact met het kunstenaarsduo Marina Abramović en Uwe Laysieben.

Geënsceneerde fotografie[bewerken | brontekst bewerken]

Momenteel heeft hij zijn studio in Amsterdam-Noord, waar hij zich bezighoudt met geënsceneerde fotografie. Jan van der Horn is een theatraal ingesteld fotograaf. In zijn studio creëert hij zijn werelden zelf, langzaam verandert zijn atelier in een fotostudio. Hij bouwt decors en gebruikt daarbij een uitgekiende belichting en special effects. Hij werkt met Broncolor, maar ook met fietslampjes. Zo maakt hij onwerkelijke landschappen in een vervreemdende atmosfeer met maanlicht en dwaallichtjes

Jan van der Horn is gefascineerd door ‘het toveruur’: het magische moment van de schemering, waarin de zon ondergaat en de lichten aan gaan. Hij schept zijn eigen wereld, stukjes natuur, maakt bloemen, kastelen, oceanen en vijvers. Jan werkt met papier, koper, klei of porselein. Deze objecten plaatst hij in een sprookjesachtig decor en met sfeervolle belichting schept hij een eigen fantasiewereld. ’Magie laat zich niet op de gevoelige plaat vastleggen, maar toch probeer ik sprookjes te vangen,’ aldus Jan van der Horn. Aanvankelijk maakte hij alleen landschappen (stillevens), zonder mensen. Langzamerhand kwamen er meisjes in, muzen, elfjes en vlinders die hem in zijn studio inspireerden en voor hem poseerden. Bij al zijn foto’s valt zijn gebruik van (gefilterd) licht en de surrealistische kleuren van puur pigment op.

Zijn foto’s exposeert hij in verlichte lichtbakken van verschillende formaten, waarmee zijn foto’s een hoge kleurintensiteit krijgen. In diverse plaatsen, zoals Wijk aan Zee, Wassenaar, Egmond, Voorschoten en Amsterdam, maakte hij zijn ‘Lichtjuweel’, door deze lichtbakken achter ramen, in erkers en op vensterbanken van woonhuizen neer te zetten. Als deze fotowerken achter alle vensters brandden ontstaat er een tentoonstelling, een ketting van sprookjesachtige beelden, die hij ‘een lichtjuweel’ noemt. De foto’s zijn intiem, maar doordat huis na huis zijn lichtbeelden oplichten, krijgt het een weids en groots effect.

Fotoboek[bewerken | brontekst bewerken]

In 2022 verscheen The Light & colors of Jan van der Horn (Het licht en de kleuren van Jan van der Horn). Het boek bevat een selectie van 300 foto’s van Jan van der Horn, zowel portretten uit de jaren zestig en zeventig als zijn latere studiowerk. Het boek is samengesteld en vormgegeven door de Duits-Amerikaanse ontwerper, editor en fotoverzamelaar Manfred Heiting, een van 's werelds bekendste fotografiekenners. Manfred Heiting schreef de inleiding voor het boek, waarin hij, vanwege het gebruik van dit licht, de fotowerken van Jan van der Horn vergelijkt met de Hollandse schilders van de zestiende en zeventiende eeuw. ‘Jan is meester van het licht,’ schrijft Manfred Heiting. ‘Hij denkt, creëert en presenteert met licht. Hij begreep het licht vanaf het begin van zijn werk en volgt daarmee de traditie van de Hollandse meesters. Jan van der Horn heeft het licht gebruikt om tot zijn eigen geënsceneerde fotografie te komen. Dit boek laat zien wat hij de laatste decennia heeft gemaakt, welke visie hij op kunst en fotografie heeft en welke magische momenten hij op zijn geheel eigen wijze heeft bevroren in de tijd. Door dit boek kan een breder publiek kennis maken met zijn bijzondere foto’s.’

Exposities[bewerken | brontekst bewerken]

Van der Horn exposeerde onder meer bij Torch Gallery in Amsterdam, Museum Voorschoten en maakte zijn ‘’Lichtjuwelen’’ in Voorschoten, Egmond aan den Hoef, Wassenaar, Wijk aan Zee, Vogeldorp en aan de Bloemgracht in Amsterdam. Werk van Jan van der Horn was te zien op kunstbeurzen in Keulen, Amsterdam, Zurich en Gent.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

‘’The light & colors of Jan van der Horn’’. Uitgever: The Institute of Art Research, Amsterdam.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Website: https://www.janvanderhorn.com/nl/

Facebook: https://www.facebook.com/jan.vanderhorn.3