Gebruiker:MigGroningen/Openheid over Irak

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

{{ne}}

Mee bezig Mee bezig
Aan deze pagina of deze sectie wordt de komende uren of dagen nog druk gewerkt.
Klik op geschiedenis voor de laatste ontwikkelingen.

Openheid over Irak (OoI) is een initiatief van een groep Nederlandse burgers gericht op het creëren van een maatschappelijke beweging die druk uitoefent op het Nederlandse openbare bestuur om openheid te verschaffen ten aanzien van de feiten, bronnen, afwegingen en argumenten die leidden tot het besluit van het Kabinet Balkenende I en II om "politieke steun" te verlenen aan de Amerikaanse inval in Irak (maart 2003) en de daaropvolgende bezetting (de Irakoorlog).

Openheid Over Irak wil bovendien dat de regering openheid van zaken verschaft ten aanzien van mogelijke Nederlandse betrokkenheid bij de voorbereiding en de feitelijke voering van de oorlog in Irak. De beweging richt zich primair op een parlementaire enquête, aangezien daarbij bewindslieden, ambtenaren en andere direct betrokkenen onder ede kunnen worden gehoord. Aangezien de regering sinds 2004 ieder verzoek om een onderzoek terzijde schoof, en de regeringsfracties in de Tweede Kamer herhaaldelijk moties die tot een onderzoek zouden leiden verwierpen, richt Openheid Over Irak zich sinds begin 2007 naast een parlementaire enquête op een onderzoek door een onafhankelijk wetenschappelijke onderzoeksinstelling.

Openheid Over Irak is in 2004 opgericht door Allard de Rooi en Hein Westerouen van Meeteren naar aanleiding van het besluit van het demissionaire kabinet Balkenende I om "politieke" steun te verlenen aan de Amerikaans-Britse invasie van Irak.

Gelijktijdig met de honderd-dagentoer van kabinet Balkenende IV organiseerde Openheid over Irak in samenwerking met verschillende politieke partijen een landelijke handtekeningenactie. Ruim 138.000 mensen ondertekenden de petitie die opriep tot een onderzoek naar de Nederlandse steun aan de Irakoorlog. De petitie werd op 3 juli 2007 op het Binnenhof gepresenteerd.[1] Fred de Graaf, voorzitter van de commissie voor Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking (BDO) van de Eerste Kamer, nam de petitie in ontvangst van Martijn de Rooi, woordvoerder van Openheid over Irak, Harry van Bommel, buitenlandwoordvoerder van SP, Femke Halsema, fractievoorzitter van GroenLinks, en Bart Griffioen, voorzitter van Coalitie Stop de Oorlog[2].

Op 12 september 2007 hielden vertegenwoordigers van Openheid Over Irak op uitnodiging een voordracht tijdens een symposium in de reeks Iraq with a Future bij het Europees Parlement.

Op 20 oktober 2007 organiseerde Openheid over Irak, samen met Stichting Buitenparlementair Onderzoek en het Forum voor Democratische Ontwikkeling een debat in de Rode Hoed in Amsterdam over de rol van de media inzake Irak. De titel luidde: "Media Onder Vuur". Onder anderen Maarten van Rossem, Ko Colijn en Hans Laroes debatteerden over de Irakverslaggeving in de Nederlandse media.[3]

Hoewel enkele van de oprichters en vrijwilligers in meer of mindere mate politiek actief zijn of zijn geweest, is Openheid over Irak niet gelieerd aan een politieke partij en profileert ze zich als onafhankelijk initiatief van burgers. Wel hebben verschillende politieke partijen (SP, Groenlinks, D66, PvdA) acties van Openheid over Irak gesteund met mankracht en faciliteiten.

Het initiatief werd op non-actief gezet na 12 januari 2010, de dag dat de Commissie-Davids zijn rapport openbaar maakte. De inhoud van het rapport maakte duidelijk dat de strevingen van Openheid over Irak gerechtvaardigd waren en dat de oorlog de jure nooit gevoerd had mogen worden en de facto een veelheid van desinformatie en eenzijdige berichtgeving heeft voortgebracht. Met het rapport zag de groep achter Openheid over Irak geen grond meer de activiteiten voort te zetten.

[[Categorie:Politiek]] [[Categorie:Activisme]]