Gebruiker:Renedebruijn/kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Het dertigersdilemma is de psychologische term voor dilemma's ten aanzien van levenskeuzes waarvoor sommige mensen van rond de dertig zich geplaatst zien. Het begrip dertigersdilemma werd in 2002 in Nederland geïntroduceerd door psycholoog en loopbaanadviseur Nienke Wijnants. Het dertigersdilemma bestaat volgens haar theorie uit drie, samenhangende fenomenen in het leven van dertigers: keuzestress, streven naar perfectie en existentiële twijfel. Wijnants verrichte in 2003 in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam wetenschappelijk onderzoek naar het fenomeen. In 2008 publiceerde zij bij uitgeverij Prometheus/Bert Bakker het boek Het dertigersdilemma.


Theorie[bewerken | brontekst bewerken]

Het dertigersdilemma (Wijnants, 1974) beschrijft de levensfase waarin jonge, hogeropgeleiden kampen met twijfels en onzekerheden inherent aan hun leeftijd en sociaal maatschappelijke omstandigheden. Wijnants stelt dat jong volwassenen, grofweg tussen de vijfentwintig en vijfendertig, een identiteitscrisis doormaken, net zoals tijdens de puberteit of de midlifecrisis. de belangrijkste aspecten van het dertigersdilemma zijn keuzestress, streven naar perfectie en zingevingsvraagstukken.


Volgens Wijnants heeft weliswaar vrijwel iedereen in de moderne, Westerse wereld te maken met keuzestress, maar hebben dertigers daar om een aantal redenen in bijzondere mate last van. Keuzemogelijkheden zijn de laatste decennia toegenomen op vrijwel ieder gebied in het leven. De generatie geboren in de jaren zeventig (vanaf circa 1968), is opgegroeid in een tijd waarin de keuzes nog beperkt waren. De enorme toename van keuzes heeft echter plaats gevonden voordat dertigers de belangrijkste, meest levensbepalende keuzes maakten. Voor hen gelden nu op gebied van relatie, huisvesting en carrière onnoemelijk veel keuzemogelijkheden. Dit is weliswaar een luxe, wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat kiezen uit een groot aantal opties als stressvol wordt ervaren en gebleken is dat men in een dergelijke situatie achteraf vaak minder tevreden is met de gekozen optie. Dit wordt onder andere veroorzaakt door het feit dat men blijft denken aan de overige aantrekkelijke opties die niet gekozen zijn.


Wijnants meent dat dertigers in Nederland bovendien massaal een 'ideaal plaatje' najagen. Het heersende idee dat men rond het dertigste levensjaar een geslaagde carrière, een relatie, kinderen, een druk sociaal leven, en een huis dient te hebben, terwijl men daarnaast veel reist, sport en dan ook nog eens tijd over houdt om vrijwilligerswerk te doen, drukt zwaar op deze generatie. In de beleving van dertigers wordt deze druk uitgeoefend door de media en leeftijdsgenoten. Het onderzoek van Wijnants toont echter aan dat dertigers grotendeels zelf verantwoordelijk zijn voor het in stand houden van de 'mythe van het perfecte leven'. Zij hebben een sterk normatief beeld van hoe het leven er rond de dertig uit zou moeten zien. De hang naar perfectie, die een rol speelt, is niet nieuw, maar de laatste jaren wel enorm toegenomen. Naarmate er sprake is van meer welvaart, wil men meer en ontstaat de illusie dat het perfecte leven binnen handbereik ligt. Volgens Wijnants speelt sociale vergelijking hierbij een belangrijke rol. We vergelijken ons met anderen om te bepalen hoe succesvol we zijn. Door globalisering en de voortschrijdende techniek is aan vergelijkingsmateriaal tegenwoordig geen gebrek. Dertigers van vandaag vergelijken zich dan ook nog eens bij voorkeur met anderen die succesvoller, rijker, mooier of beroemder zijn dan zij zelf, met als gevolg dat zij steeds minder tevreden zijn met de huidige staat van hun eigen leven.


Tenslotte is het volgens Wijnants nieuw dat mensen rond het dertigste levensjaar al met existentiële vragen kampen. Had men vroeger de typische midlifecrisis, tegenwoordig stellen dertigers zich de grote levensvragen. Dit komt doordat mensen, onder invloed van economische en maatschappelijke factoren, tegenwoordig op veel jongere leeftijd al bereikt hebben waar men vroeger 50 jaar over deed. Wijnants refereert hier aan de piramide van Maslow. Maslow stelde dat de mens in zijn doen en laten wordt gedreven door het vervullen van behoeften. Wanneer in de onderliggende behoeften is voorzien belandt men aan het topje van de Maslow piramide, het niveau van zelfverwezenlijking of zelfactualisatie Tegenwoordig belandt men al rond het dertigste levensjaar aan het topje van de Maslow piramide, en dienen zich de grote levensvragen aan.


Kritiek[bewerken | brontekst bewerken]

Critici van het fenomeen vragen zich in de media af of het dertigersdilemma nu werklijk een nieuw fenomeen is. Anderen menen dat het dertigersdilemma niets meer is dan het luxeprobleem van een verwende generatie.


Onderzoek[bewerken | brontekst bewerken]

In 2003 voert Wijnants, in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam, onder 1260 respondenten een onderzoek uit naar wat zij inmiddels het dertigersdilemma is gaan noemen. 72% van de ondervraagden geeft aan in meer of mindere mate last te hebben van het dertigersdilemma en maar liefst 90% herkent het fenomeen bij leeftijdsgenoten. Vrouwen hebben significant meer last van het dertigersdilemma dan mannen. Bovendien scoren dertigers zonder vaste relatie hoger dan mensen die samenwonen of getrouwd zijn. Ook scoren mensen zonder kinderen hoger op dertigersdilemma's dan mensen met kinderen. Persoonlijkheid is tenslotte ook een factor die van invloed blijkt te zijn op het dertigersdilemma. Personen die hoog scoren op neuroticisme (emotioneel enigszins instabiel en daarmee vatbaarder voor piekeren en twijfelen) scoren hoger op het dertigersdilemma. Aangezien vrouwen door de jaren heen altijd neurotischer uit onderzoek naar voren komen dan mannen, is dit naast het tikken van hun biologische klok waarschijnlijk de reden dat vrouwen meer last hebben van dertigersdilemma's.


Gerelateerde onderwerpen[bewerken | brontekst bewerken]

dertigersdip

midlifecrisis

zin van het leven


Externe Links[bewerken | brontekst bewerken]

Artikel Volkskrant [1]

Artikel Intermediair [2]

Artikel De Pers [3]