Georg Hering

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hering: Verlovingsportret Georg Hering en Pauline Spaander, 1910.

Georg Wilhelmus Richard Hering (Aurich, 4 juni 1884Edam, 19 januari 1936) was een Duits kunstschilder. Vanaf 1910 tot aan zijn dood werkte hij in Nederland, de langste tijd in Volendam, waar hij naam maakte als portrettist van de lokale vissersbevolking.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Hering studeerde aan de Kunstnijverheidsschool te Hamburg en was een leerling van Lovis Corinth, die hem bekend maakte met het impressionisme. In 1910 trok hij naar Volendam. Hij logeerde er aanvankelijk in Hotel Spaander en werd verliefd op Pauline Spaander, de dochter des huizes, met wie hij vervolgens ook trouwde. Later werkte hij ook in Laren en Blaricum. Hij staat vooral bekend als karakteristiek portrettist van de vissersbevolking in Volendam en in mindere mate de boeren in 't Gooi. Ook schilderde hij een aantal dorpsgezichten. Hij werkte in olie, krijt en waterverf, met een losse penseelvoering, waarbij vooral zijn uitgesproken kleurgebruik opvalt.

De naam ven Hering is ook verbonden met een zaak die de Volendamse gemeenschap in 1921 hevig shockeerde: nadat zijn eerste vrouw Pauline in 1918 overleed hertrouwde Hering met een Zuid-Amerikaanse, Elisabeth Antonia Lasalle, die in januari van dat jaar het vijfjarig dochtertje dat hij van Pauline had, Doortje, moedwillig om het leven bracht. Ze werd veroordeeld en benam zich in gevangenschap het leven. Hering hertrouwde nog een keer en overleed in 1936 te Edam op 51-jarige leeftijd. Diverse van zijn werken zijn nog te zien in Hotel Spaander.

Volendamse werken[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Hans Kraan: Dromen van Holland. Buitenlandse kunstenaars schilderen Holland 1800-1914. Waanders Uitgevers Zwolle, 2002. ISBN 90-400-9620-1
  • Dirck Brinkkemper, Peter Kersloot: Volendam schildersdorp, 1880-1914. WBooks, Zwolle, 2006. ISBN 9040082863

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Georg Hering van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.