George Martin (producer)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sir George Martin

George Martin (Londen, 3 januari 1926) wordt soms gezien als de vijfde Beatle, een titel die hij verdiende door zijn werk als producer, en later bij de meer gecompliceeerde nummers vaak ook als arrangeur, van vrijwel alle Beatles-platen. Als waardering voor zijn verdiensten aan de muziekindustrie kreeg hij de titel Sir.

Martin werkte voor EMI in 1950, en werd manager van het label Parlophone in 1955. Hij zette een auditie op voor de Beatles in 1962, en dit markeerde het begin van een lange relatie waarin Martins muziekexpertise hielp het gat te dichten dat lag tussen hun ongepolijste talent en het geluid dat ze wilden bereiken.

Na zijn periode als producer van de Beatles componeerde Martin filmmuziek onder andere voor de James Bondfilm Live and Let Die en produceerde hij nog diverse albums van onder andere Paul McCartney en Jeff Beck en het nummer Candle in the Wind van Elton John in 1997.


Om zeker te zijn welk album het laatste zou zijn dat hij ooit produceerde bracht hij in 1998 het album In My Life uit. Hiervoor bracht hij artiesten bij elkaar die hij, naast de Beatles, altijd al had gewaardeerd. Participerende artiesten zijn onder andere Jeff Beck, Phil Collins en Céline Dion. Het project leverde een aantal ongebruikelijke coverversies van Beatlenummers op.