Guildhall School of Music and Drama

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het schoolgebouw aan Barbican Lake.

De Guildhall School of Music and Drama is een school voor toneel en muziek in het centrum van Londen. Het instituut heeft vele scheppend en uitvoerend kunstenaars opgeleid.

Het eerste cursusjaar begon op 27 september 1880 voor 62 parttime studenten in een verlaten pakhuis. Een eigen onderkomen met meer ruimte werd in 1886 voltooid door de stadsarchitect Horace Jones (1819 - 1887), maar in 1977 verhuisde de instelling naar een complex in het Barbican Estate, de wolkenkrabbers in de City of London. Tegenwoordig verwelkomt de school jaarlijks bijna 700 leerlingen. Ten teken van de internationale reputatie komt meer dan een derde van hen van buiten het Verenigd Koninkrijk.

Het niveau van het onderwijs in muziek en toneel dat de school biedt, is toonaangevend. De expertise reikt van opera tot theatertechniek. De school beschikt zelf over alle nodige faciliteiten, zoals een podiumzaal met 308 stoelen, maar verzorgt ook opvoeringen in diverse Londense theaters. Het leren geschiedt voornamelijk in de praktijk.

De belangrijkste prijs die de school uitreikt, heet de Gold Medal en wordt uitgereikt aan veelbelovende studenten sinds 1915. Hij wordt sinds 1950 om het jaar toegekend aan een zanger(es) en een instrumentalist. De finales vinden gewoonlijk plaats in mei in de Barbican Hall.

Guildhall is de oudste gemeentelijke muziekschool in het land. Tot 1935 was de naam de Guildhall School of Music. Het stadsbestuur, de Corporation of London, verstrekt subsidie en is eigenaar van het onroerend goed. De echte Guildhall van de City is niet ver.

Docenten[bewerken]

De Australische componist Frank Wright combineerde zijn post vanaf 1935 met een betrekking aan het Trinity College of Music. Ook Robert Saxton bekleedde een invloedrijke positie als Head of Composition. Een van de huidige docenten is jazztrombonist Jiggs Whigham, tevens dirigent van de Big Band van de British Broadcasting Corporation.

Alumni[bewerken]

Bekende artiesten die hebben gestudeerd aan de school, zijn:

Externe links[bewerken]