Gerald R. Ford-klasse

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Naval Jack of the United States.svg
Gerald R. Ford-klasse
Impressie van de USS Gerald R. Ford (CVN-78).
Impressie van de USS Gerald R. Ford (CVN-78).
Geschiedenis
Werf Northrop Grumman Newport News
Status - 3 schepen gepland
Algemene kenmerken
Deplacement 100.000
Lengte 332,84 m
Breedte - 41 m
78 m (vliegdek)
Voortstuwing en vermogen - 2 kernreactoren
Snelheid >30 knopen
Bemanning 4660
Bewapening - SAM
- CIWS
Vliegtuigen en faciliteiten >75
Portaal  Portaalicoon   Maritiem

De Gerald R. Ford-klasse (ook wel Ford-klasse) is de geplande volgende generatie van Amerikaanse supervliegdekschepen. De klasse is vernoemd naar oud-president Gerald Ford. Ook het vlaggenschip uit de klasse kreeg intussen deze naam toegewezen. Voor die naamgeving stond de klasse eerst bekend als het CVNX-vliegdekschipprogramma en daarna als het CVN-21-vliegdekschipprogramma. De klasse bestaat uit drie schepen, gedesigneerd van "CVN-78" tot "CVN-80". Het eerste schip heet de USS Gerald R. Ford, de tweede USS John F. Kennedy, in opvolging van USS John F. Kennedy (CV-67) en de derde USS Enterprise, in opvolging van USS Enterprise (CV-6) en USS Enterprise (CVN-65).

Kenmerken[bewerken]

De vliegdekschepen van de Ford-klasse zullen worden aangedreven door een nieuw type kernreactor. Elk schip krijgt twee van die reactors die drie keer zoveel elektriciteit zullen produceren als die van de Nimitz-klasse. De klasse is ontworpen om minder op te vallen op radar. De vliegtuigkatapulten worden elektromagnetisch gestuurd, en niet langer met stoom. Verder is ook de vereiste bemanning verminderd. Volgens de Amerikaanse zeemacht zal die moderne uitrusting en automatisering de kosten van de vliegdekschepen drukken.

Bouw[bewerken]

Het eerste schip uit de Ford-klasse wordt de USS Gerald R. Ford. De bouw ervan is begonnen in 2005, de kiellegging heeft plaatsgevonden in 2009 en het schip moet in 2015 klaar zijn. De romp van het schip is gebaseerd op die van de voorgaande Nimitz-klasse. Verder is het ontwerp totaal verschillend. Zo is het eiland veel kleiner dan voorheen ontworpen en voorzien voor uitbreiding met toekomstige technologieën. De kostprijs wordt geraamd op $13 (€9,6) miljard, inclusief $5 miljard ontwikkelingskosten voor de gehele klasse. Op de Gerald R. Ford zullen nog twee vliegdekschepen volgen. De Gerald R. Ford zal de USS Enterprise vervangen. USS John F. Kennedy zal USS Nimitz (CVN-68) vervangen. USS Enterprise zal USS Dwight D. Eisenhower (CVN-69) vervangen. Als het de bedoeling is die klasse volledig te vervangen zijn er in totaal elf schepen nodig.

Schepen[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]