Groate Kerk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Groate Kerk
Oosteinde 1
Plaats Sint Jacobiparochie
Coördinaten 53° 16′ NB, 5° 36′ OL
Gebouwd in 1844
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  9511
Interieur
Orgel L. van Dam en Zn.
Afbeeldingen
Interieur met orgel
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Groate Kerk (officiële Bildtse naam; Fries: Grutte Tsjerke; Nederlands: "Grote Kerk") is een kerkgebouw in Sint Jacobiparochie in de Nederlandse provincie Friesland.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De neoclassicistische kerk uit 1844 is een ontwerp van Thomas Adrianus Romein en is de vervanger van een in het begin van de 16e eeuw gebouwde kerk. De zaalkerk heeft een Dorische zuilenportiek met fronton. De klokkentoren met vierkante onderbouw heeft een ronde lantaarn met acht zuilen. Het orgel uit 1844 is gemaakt door L. van Dam en Zonen. In 1979 werd de kerk door de Stichting Alde Fryske Tsjerken overgenomen. De voorheen wit gepleisterde kerk kreeg in 2010 een gele kleur. De kerk is een rijksmonument. Er is een informatiecentrum over het Jabikspaad.

Beeldende kunst bij de kerk[bewerken | brontekst bewerken]

Voor de kerk bevindt zich een door Henk Rusman gemaakte sculptuur, die het begin van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella markeert. Aan de westzijde van de kerk staat op het terrein van de kerk het door Verena (Vreni) Wagner vervaardigde verzetsmonument Ôns frijhyd ontstaan út ôfbroken levens. Aan de oostzijde van de kerk bevindt zich eveens op het kerkterrein het door Marco Goldenbeld vervaardigde drenkelingenmonument.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Groate Kerk van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.