Grote Waard

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door JRB (overleg | bijdragen) op 6 jan 2013 om 12:03.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
De Groote Waard in 1421. Dit kaartje moet als zeer schematisch worden gezien.

De Groote of Hollandsche Waard was een landbouwgebied in Holland aan de grens met Brabant.[1] De waard ontstond in 1283, na afdamming van de Maas bij Heusden en Maasdam, en het aanleggen van een ringdijk.[2] Het was een nat gebied. Ten noorden van de oude Maasbedding lagen kleigronden, ten zuiden ervan veengronden.[2]

De waard had te kampen met diverse storm- en riviervloeden. Tijdens en na de Sint-Elisabethsvloed (1421) ging de gehele Grote Waard ten onder. Delen van het gebied zijn nu gescheiden door water: de Biesbosch, het Eiland van Dordrecht, het oosten van de Hoeksche Waard en delen van Noord-Brabant.

Gebied en begrenzing

Deze paragraaf beschrijft de ligging van de Groote waard op de hedendaagse kaart van Nederland. Hiermee wordt een link gelegd tussen heden en verleden. Daarom worden hier ook hedendaagse benamingen gebruikt, in plaats van historische.

De Groote Waard omvatte de gebieden die tegenwoordig bekendstaan als (van oost naar west)

Het gebied werd globaal begrensd door (vanuit het oosten, tegen de klok in)

De grensrivieren stromen tegenwoordig nog min of meer op dezelfde plaats. In de Hoeksche Waard ligt nog een stuk dijk, dat ooit deel uitmaakte van de ringdijk van de Groote Waard. De zuidgrens, tegenwoordig op Noord-Brabants grondgebied, is uitermate onscherp.

Het gebied wordt tegenwoordig doorsneden door de Bergsche Maas, de Amer, de Nieuwe Merwede en de Dordtsche Kil.

Plaatsen in de Grote Waard

Naast de steden Dordrecht en Geertruidenberg telde de Grote Waard een groot aantal kerkdorpen. Enkele daarvan bestaan nog steeds.

Verdronken dorpen

Enkele verdronken dorpen in de Grote Waard.[3] Van sommige dorpen zijn sporen gevonden bij opgravingen. Van andere is slechts de naam overgeleverd.

Zie ook