Heilige Martelaren van Gorcum (Huissen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Heilige Martelaren van Gorcum
De voormalige Parochiekerk Heilige Martelaren van Gorcum in Huissen-Zand
Plaats Huissen
Denominatie rooms-katholiek
Gewijd aan Heilige Martelaren van Gorcum
Coördinaten 51° 55′ NB, 5° 55′ OL
Gebouwd in 1926 (vorige kerk)
Restauratie(s) 1951 (herbouw), 1986
Monumentale status Gemeentemonument
Monumentnummer  1705/WN108
Architectuur
Architect(en) Hendrik Willem Valk
Bouwmateriaal baksteen
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Heilige Martelaren van Gorcum is een voormalige rooms-katholieke parochiekerk in de wijk Huissen-Zand van de Nederlandse stad Huissen in de gemeente Lingewaard in Gelderland.
De kerk is de tweede kerk met deze naam op deze plek. In 1922 werd besloten tot de stichting van een tweede parochie in Huissen. De parochie werd gesticht in 1923 en drie jaar later was de bouw van de kerk voltooid. De kerk, ontworpen door Wolter te Riele was een bakstenen gebouw in basiliekvorm, een driebeukige kerk, waarvan de zijbeuken lager zijn dan de middenbeuk en het hoogteverschil tussen het hoge dak van de middenbeuk en de lagere daken van de zijbeuken wordt overbrugd door een muur waarin vensters zijn aangebracht, de lichtbeuk.[1] Voor de kerk werd een Heilig Hartbeeld van de beeldhouwer August Falise geplaatst. Dit beeld staat er nog steeds. De kerk is nog geen twintig jaar in gebruik geweest. Door het oorlogsgeweld in 1944/1945 werd de kerk zodanig beschadigd, dat herstel niet meer mogelijk was.
In 1951 presenteerde de architect Hendrik Willem Valk het ontwerp van de nieuwe kerk. Na enkele aanpassingen werd in 1952 met de bouw begonnen. Deze werd in 1953 voltooid, waarna de kerk in gebruik werd genomen. In 1986 is de kerk verbouwd. De kerk werd bekend om zijn kerststal die de grootste van Gelderland was. In 2008 werd de parochie samengevoegd met de zeven andere parochies in de gemeente Lingewaard tot de Parochie De Levensbron. De kerk werd daarbij niet aangewezen voor de eucharistieviering. De kerk is in 2017 onttrokken aan de eredienst en verkocht aan de Stichting Zandse Kerk. De kerststal wordt nog jaarlijks opgebouwd.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Smit, E.J.Th.A.M.A., Zweers, J.H.F. (1997), Huissense kerken en kapellen. Historische Kring Huessen, Huissen. ISBN 90-75981-02-3.
Zie de categorie Zandse Kerk (Huissen) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.