Hellegat (Niel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hellegat
Gehucht in België Vlag van België
Hellegat (België)
Hellegat
Situering
Gewest Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Provincie Vlag Antwerpen (provincie) Antwerpen
Gemeente Vlag Niel Niel
Coördinaten 51° 6′ NB, 4° 20′ OL
Detailkaart
Hellegat (Antwerpen)
Hellegat
Locatie in Antwerpen
Portaal  Portaalicoon   België

Hellegat is een gehucht in de Belgische gemeente Niel, in de provincie Antwerpen. Hellegat is gelegen in het zuiden van de gemeente aan de Rupel en grenst aan de gemeente Boom.

Toponymie[bewerken | brontekst bewerken]

De naam Hellegat is vermoedelijk enerzijds ontleend aan Hella, godin van de onderwereld. Het suffix -gat anderzijds heeft de betekenis "opening" of "toegang tot iets" (bijvoorbeeld een veld, omheining, afsluiting etc.), daarnaast werd het in de oude taal ook gebruikt als monding van een kleinere rivier of beek in een grotere. In het geval van het Hellegat wordt deze stelling geografisch bekrachtigd door de monding van de Hellebeek aan de overkant van de Rupel in deze rivier.

De Sint-Jozefskerk

Verschillende bronnen stellen daarnaast dat dit toponiem mogelijk een taalkundige echo kan zijn uit de periode dat de Vikingen opereerden op de Belgische waterlopen. Zij stellen immers dat er een etymologische band bestaat tussen dit Nederlandse woord, het Engelse gate (betekenis: "poort, toegang") en ten slotte het Scandinavische gate (betekenis: "straat, weg").

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De oude woonkern, die voornamelijk bestaat uit arbeidershuizen, is ontstaan rond de steenbakkerijen die langs de rivier gelegen waren. De oude verlaten kleiputten zijn nu omgevormd tot een natuurreservaat, Walenhoek genaamd.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Film[bewerken | brontekst bewerken]

Strip[bewerken | brontekst bewerken]

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Niel, Boom

Zie de categorie Hellegat, Niel van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.