Help:Wikipedia citeren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Overzicht hulppagina's
Wikipedia Hulppagina's

Zie ook Regels en richtlijnen
Zie ook Artikelen bewerken

Er komen vaak vragen binnen van bijvoorbeeld leerlingen, die zich afvragen hoe ze een citaat naar een Wikipedia-artikel moeten aanbrengen in een document (bijvoorbeeld een werkstuk). Normaliter worden gevraagd: een auteur, titel, plaats en jaar. Op de pagina citeerhulp kun je een aantal verschillende standaardmethoden voor bronvermelding voor een specifiek artikel vinden.

 • Het vinden van de auteurs van een Wikipedia-artikel is mogelijk. Hoe dit gedaan kan worden, wordt hieronder uitgelegd. In plaats daarvan kun je echter ook "Wikipedia", "Wikipediamedewerkers" of "diversen" als auteur aangeven. Dit is eenvoudiger, en naar de mening van de meeste Wikipedianen ook voldoende.
 • Als titel kun je het best de titel van de pagina nemen.
 • Een echte plaats is er niet, in plaats daarvan kun je de URL van het artikel hier aangeven.
 • Om het jaar te pakken te krijgen, ga je naar de "Voorgeschiedenis"-link. Hier zie je de diverse versies en de datum waarop ze gemaakt zijn. Je kunt de laatste datum nemen, of zowel begin- als einddatum noemen (2003-2004 of iets dergelijks).

Het vinden van de auteurs[bewerken]

Je kunt zien wie er aan een pagina hebben meegewerkt via de optie "geschiedenis" op de pagina. Je ziet dan een lijst van de voorgaande versies, met daarbij de datum waarop die werd geschreven en wie dat heeft gedaan. Zo'n regel ziet er bijvoorbeeld zo uit:

(zie [1] voor dit voorbeeld).

Hierbij is de tekst "11 apr 2003 20:49" een link naar de tekst zoals die er uitzag na de bewuste bewerking. "Ellywa" geeft aan dat gebruiker Ellywa deze versie maakte. Het linkt naar de gebruikerspagina van deze gebruiker, mogelijk staat daar meer informatie over de auteur.

De betekenis van de andere delen:

 • (huidig) is een link waar je het verschil kunt zien tussen de versie zoals die was na de bewerking en de huidige versie
 • (vorige) is een link waar je het verschil kunt zien tussen de versie zoals die was na de bewerking en de versie ervoor (dus de wijzigingen die gedurende deze bewerking zijn aangebracht)
 • Het blokje kun je aanklikken. Als je daarna ook een tweede blokje aanklikt, krijg je het verschil tussen de beide geselecteerde versies te zien
 • k geeft aan dat het een kleine wijziging was, zoals het verbeteren van een spelfout
 • "(link livia)" is de samenvatting van de wijziging zoals die door de auteur is aangegeven

Opmerking: Als een gebruikersnaam eruitziet als 4 getallen met puntjes ertussen (bijvoorbeeld 217.227.237.49) dan is de wijziging anoniem gedaan.

Met behulp van het tabblad "geschiedenis" kun je dus vaststellen wie de auteurs en bewerkers van een wikipediapagina zijn.

Juist citeren[bewerken]

Als je teksten van Wikipedia letterlijk wilt overnemen, bijvoorbeeld voor een webpagina, dan mag dat, maar het moet dan wel onder de Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk-delen 3.0 licentie vallen. Dit betekent:

 • Bij je tekst moet je de "Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk-delen 3.0" licentie vermelden, met een link naar http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.nl;
 • Je dient te vermelden dat het oorspronkelijk van Wikipedia komt, met een link naar het oorspronkelijke artikel;
 • Je mag de tekst wijzigen of eraan toevoegen, maar moet wel aangeven dat je dat hebt gedaan, en jouw wijzigingen moeten ook onder de Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk-delen Licentie vallen; men mag deze dus ook weer overnemen;

Voorbeeld bronvermelding[bewerken]

Stel dat u het artikel Stroopwafel letterlijk en in z'n geheel zou willen overnemen, dan zou u dat kunnen doen door onderaan de pagina de volgende tekst op te nemen:

Deze tekst komt oorspronkelijk van het Wikipedia-artikel Stroopwafel. Deze tekst is beschikbaar onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen.

Speciale functie[bewerken]

Sinds november 2005 is er een speciale functie die automatisch een overzicht van kerngegevens van een artikel genereert. Zie Speciaal:Citeren. Door het intypen van het artikel wordt een overzicht getoond waar de belangrijkste gegevens zijn geordend. Zie bijvoorbeeld Speciaal:Citeren/Stroopwafel.