Bokaalkluifzwam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Helvella acetabulum)
Bokaalkluifzwam
Bokaalkluifzwam
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Ascomycota (Zakjeszwammen)
Klasse:Pezizomycetes
Onderklasse:Pezizomycetidae
Orde:Pezizales
Familie:Helvellaceae
Geslacht:Helvella (Kluifzwammen)
Soort
Helvella acetabulum
(L.) Quél. (1874)
Bokaalkluifzwam
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Schimmels

De bokaalkluifzwam (Helvella acetabulum) is een schimmel uit de familie Helvellaceae. Deze relatief grote komvormige schimmel wordt gekenmerkt door een bruin vruchtlichaam met prominente vertakte ribben die lijken op een koolblad.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Helvella acetabulum heeft een diep komvormig vruchtlichaam (technisch gezien een apothecium) met een diameter tot 8 centimeter en een diepte van 4 cm. De crèmekleurige steel is doorgaans 1 tot 6 cm hoog en 1 tot 3 cm dik, met ribben die zich bijna uitstrekken. naar de top van het vruchtlichaam. Het buitenoppervlak van het vruchtlichaam is crèmekleurig naar de steel toe en kan subtiel korrelig aanvoelen aan de rand. Het binnenste sporendragende oppervlak, het hymenium, is bruinachtig en mogelijk glad of licht golvend. De geur en smaak van de paddenstoel zijn niet onderscheidend.

De sporen zijn glad, elliptisch, doorschijnend (hyaline) en bevatten een enkele centrale oliedruppel; ze hebben afmetingen van 18–20 bij 12–14 µm. De sporendragende cellen, de asci, zijn 350–400 bij 15–20 µm groot en zijn werkzaam, wat betekent dat ze een apicaal "deksel" hebben dat de sporen vrijgeeft. De uiteinden van de asci zijn inamyloïde, zodat ze geen jodium adsorberen wanneer ze worden gekleurd met Melzer's reagens. De parafysen zijn knotsvormig en hebben een lichtbruine kleur, met punten die tot 10 µm dik zijn.

Ecologie[bewerken | brontekst bewerken]

De vruchtlichamen groeien solitair, verspreid of geclusterd op de grond in zowel naald- als loofbossen, meestal in de lente en de zomer. Er is een voorkeur opgemerkt voor de Californische populaties voor het kweken in combinatie met levende eik aan de kust (Quercus agrifolia).

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Deze schimmel is wijdverspreid in Noord-Amerika en Europa. In Noord-Amerika strekt de verspreiding zich noordwaarts uit tot Alberta, Canada. In Mexico is het verzameld in de staat Mexico, Guanajuato, Guerrero en Tlaxcala. Het wordt ook aangetroffen in Israël, Jordanië, Turkije, Iran, China (Xinjiang) en Japan.