Henna

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nuvola single chevron right.svg Voor de stad op Sicilië, zie Enna (stad)
Hennastruik
Lawsonia inermis Ypey36.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: 'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade: Rosiden
Orde: Myrtales
Familie: Lythraceae (Kattenstaartfamilie)
Geslacht: Lawsonia
soort
Lawsonia inermis
L. (1753)
Henna
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Henna is een rode kleurstof die wordt gebruikt voor het verven van nagels, handpalmen en haar. Deze vorm van lichaamsversiering kwam vooral voor in Arabische, Afrikaanse en Indische culturen, maar wordt ook elders toegepast.

Op 22 juni 2005 waarschuwde de Nederlandse Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) voor tijdelijke tatoeages met black henna. Er zijn klachten over tijdelijke hennatatoeages die mensen tijdens vakanties laten aanbrengen. Tatoeages met zuivere henna vormen zelden een probleem en verdwijnen na enkele weken vanzelf. Voor een sneller en donkerder effect wordt soms p-fenyleendiamine (PPD) aan de henna toegevoegd, om het zogenaamde ‘black henna’ te maken. PPD kan ernstige allergische reacties veroorzaken met blijvende gevolgen. De VWA adviseert tatoeages met black henna te vermijden. Als gezegd wordt dat de opgebrachte pasta al na een uur verwijderd mag worden, gaat het zeker om black henna. Normaal gesproken moet de pasta zo lang mogelijk blijven zitten.

Ook niet ongevaarlijk zijn beitsen als de aromatische nitroamino-verbinding natriumpicramaat dat veelvuldig als kleuractivator en -stabilisator wordt toegevoegd aan hennapoeder om afwijkende kleuren als Mahogany (mahonie), Auburn (kastanje) en Blond te verkrijgen: dergelijke stoffen kunnen het menselijk genetisch materiaal beschadigen.

Henna werd ook gebruikt als organische verfstof filo d'oro voor 15e-eeuwse schilderijen in Italië.

Hennapoeder voor het verven van haar
Geverfde hand bij kamelenbek
De handen van een bruid uit Bangladesh

Henna wordt gewonnen uit de hennastruik (Lawsonia inermis) een struik uit de kattenstaartfamilie (Lythraceae). Van nature komt deze voor in Noord-Afrika, het Nabije Oosten en India. De hennastruik wordt al sinds ca. 3500 v.Chr. gekweekt. Het is de enige soort in het geslacht Lawsonia.