Herdenkingsbank Christine de Bosch Kemper

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Herdenkingsbank Christine de Bosch Kemper
Herdenkingsbank Christine de Bosch Kemper
Locatie
Locatie Utrechtseweg / Prins Frederiklaan, Amersfoort
Adres Utrechtseweg 129 nabij zitbankBewerken op Wikidata
Coördinaten 52° 9′ NB, 5° 22′ OL
Bouw gereed 1925
Architectuur
Bouwstijl Amsterdamse School
Erkenning
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 517719
Detailkaart
Herdenkingsbank Christine de Bosch Kemper (Amersfoort)
Herdenkingsbank Christine de Bosch Kemper
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De herdenkingsbank Christine de Bosch Kemper (1925) is een zitbank en gedenkteken in Amersfoort.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Jkvr. Christine de Bosch Kemper (Amsterdam, 16 augustus 1840Amersfoort, 12 mei 1924) was lid van de familie Kemper en een dochter van de Amsterdamse hoogleraar prof. jhr. mr. Jeronimo de Bosch Kemper (1808-1876) en Maria Aletta Hulshoff (1810-1844).[1] Ze was een jongere zuster van de feministe Jeltje de Bosch Kemper.

De Bosch Kemper zette zich vanaf 1867 in voor onderwijs aan meisjes. In 1880 vestigde ze zich in Amersfoort, waar ze gratis onderwijs gaf aan verarmde meisjes uit de betere kringen. Vanuit haar moeders erfenis richtte ze een studiefonds op.[2] Ze ondersteunde daarnaast diverse maatschappelijk belangrijke instellingen. Na haar overlijden werd een comité opgericht om ter nagedachtenis een monumentale zitbank te laten oprichten. De houten bank kreeg een bakstenen ombouw met op de hoeken gekleurde, keramische papegaaien en heeft kenmerken van de late Amsterdamse School. Onderdelen voor de bank werden vervaardigd bij N.V. Goedewagen's Koninklijke Hollandse Pijpen en Aardewerken Fabriek en Plateelfabriek De Distel, beide gevestigd in Gouda. Het keramische beeldhouwwerk is bij een restauratie begin jaren negentig vervangen door kopieën in kunsthars.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De houten zitbank heeft een opengewerkte rugleuning en steunt op twee bakstenen muurdammen. De bank wordt aan drie kanten omgeven door gemetselde muurtjes met geometrische patronen. De zijmuren zijn trapsgewijs opgebouwd, met aan de voorzijde keramische tegels. In de zijmuren en de achtermuur zijn plantenbakken aangebracht. Op de hoekpunten van de bank is aan beide zijden een papegaai geplaatst.

Een gedenksteen in de muur achter de rugleuning heeft het opschrift

TER HERINNERING AAN DE JONKVROUWE CHRISTINE DE BOSCH KEMPER 16-8-1840 - 22-5-1924

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Waardering[bewerken | brontekst bewerken]

De zitbank werd in december 2000 als rijksmonument ingeschreven in het monumentenregister. De bank wordt beschouwd als "van algemeen belang vanwege zijn architectuur- en cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een gedenkteken, uitgevoerd als zitbank (en als zodanig een bijzonder specimen van straatmeubilair), met de kenmerken van de late Amsterdamse School."[3]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Herdenkingsbank Christine de Bosch Kemper (Amersfoort) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.