Hironobu Sakaguchi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hironobu Sakaguchi in 2007

Hironobu Sakaguchi (坂口 博信, Sakaguchi Hironobu) (Hitachi, 25 november 1962) is een Japanse ontwerper, regisseur en producent van voornamelijk videospelen. Hij is vooral bekend geworden als de bedenker van de Final Fantasy reeks videospellen van het bedrijf Square Enix.

Sakaguchi studeerde voor ingenieur, maar maakte deze studie niet af en ging bij het bedrijf Square werken. In eerste instantie was er weinig animo voor de videospellen die hij creëerde, maar wat zijn laatste werk had moeten worden werd het begin van zijn succes. Hij noemde daarom dit spel ook heel toepasselijk Final Fantasy, dat laatste fantasie betekent. Het spel kwam uit op 18 december 1987 op het Nintendo Entertainment System en werd een enorm succes in Japan. Door zijn succes met Final Fantasy werd hij in 1991 benoemd tot uitvoerend vicepresident van Square.

Hij verliet het bedrijf Square Enix in 2003 en richtte een jaar later met hulp van Microsoft het bedrijf Mistwalker op. Hier heeft hij inmiddels succes geboekt met de videospellen voor de Xbox 360, Blue Dragon en Lost Odyssey.

Momenteel is hij bezig met het RPG-spel The Last Story wat exclusief voor de Nintendo Wii uit zal komen in 2010.