Hiske Dibbets

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hiske Dibbets
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren 1966
Overleden 17 juli 2023
Overlijdensplaats Amsterdam
Land Vlag van Nederland Nederland
Beroep journalist, schrijver
Werk
Bekende werken De gifmengster
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Hiske Dibbets (1966 - Amsterdam, 17 juli 2023) was een Nederlands journalist en schrijver.[1]

Ze was dochter van kunstenaar Jan Dibbets. Haar ouders scheidden toen ze nog jong was, ze had vervolgens jarenlang geen contact met haar vader.

Ze kreeg na de middelbare school Barlaeus Gymnasium haar opleiding (creative writing) deels in Boston, Verenigde Staten. Terug in Nederland schreef ze bijvoorbeeld voor HP/De Tijd, Esta en Moscow Magazine. In de jaren negentig maakte ze kennis van Plien van Albada van Uitgeverij Balans en bleven levenslang bevriend. Van haar hand verschenen titels als Droomkeuken (verhalenbundel uit 1996), De honger (roman uit 2002) en De gifmengster (roman 2006). Het gehoopte succes kwam niet en Dibbets stopte met schrijven. Ze was toen al als manuscriptbeoordelaar werkzaam bij Uitgeverij Prometheus, alwaar ze Kluuns Komt een vrouw bij de dokter (nog) niet goed genoeg vond voor publicatie; Kluuns werk werd toen bij concurrent Uitgeverij Podium uitgegeven. Ook daar vertrok ze om te gaan werken binnen de forensische psychiatrie; ze was er communicatieadviseur en persvoorlichter. Ze wilde bij haar pensioen (60 jaar) haar schrijverschap weer oppakken.

Nadat bij haar rond 2020 darmkanker was vastgesteld pakte ze het schrijven op en publiceerde vlak voor haar dood Niet niks; een jaar met de dood op mijn hielen (2023), waarin ze het ziekteverloop beschrijft, haar poging het te bevatten en pogingen haar leven te rekken. Ze was vlak voor de diagnose online bevriend geraakt met letterkundige Frank Ligtvoet, die op dezelfde dag dezelfde diagnose hoorde maar dan nog geneesbaar. Ze correspondeerden over de ziekte. Hij genas inderdaad, Dibbets overleed ondanks chemotherapie aan de ziekte.